Ne slabe apetiti investitora za ulaganje u rizičniju imovinu

Autor: Ivana Kovačić , 14. listopad 2015. u 22:00

Jačanje globalnog apetita za rizikom u okolnostima daljnje izdašne globalne aktivnosti, trebao bi se pozitivno odraziti po hrvatsku rizičnu imovinu.

Investitori su nestrpljivo iščekivali listopad i ekonomske pokazatelje kako bi prilagodili svoje pozicije. Pritom, posljednji su pokazatelji s američkog tržišta rada razočarali s rastom broja novozaposlenih u rujnu koji je bio ispod očekivanja (tek 142.000 dok se očekivao rast od oko 200.000), a zabrinjavajući je i pad stope participacije za 0,2 postotna boda na 62,4%.

U takvim okolnostima, došlo je do relativno brze promjene tržišnog sentimenta, pri čemu većina tržišnih aktera sada očekuje da će do Fedovog prvog podizanja bazičnog kamatnjaka doći tek u prvom tromjesečju 2016. godine. U prilog ovakvim gledištima idu i prošli tjedan objavljene bilješke s Fedovog Federal Open Market Committee-a (FOMC) sastanka u rujnu, koje pokazuju da su članovi Feda sve zabrinutiji oko gospodarskog rasta i inflacije, ali da i zadržavaju mogućnost podizanja kamatnjaka u ovoj godini.

Snažna rasprodaja
Vrednujući ovakve podatke, s niskim inflatornim očekivanjima te daljnjom rastućom zabrinutošću oko globalnog rasta, s obzirom da je i MMF snizio prognoze rasta za ovu i iduću godinu, dovele su do očekivanog zadržavanja izdašne globalne likvidnosti, pa čak snažnije monetarne relaksacije nekih centralnih banaka, a posebice ECB-a. Gledajući izvedbu rizične imovine na globalnoj razini od početka godine (u koju spadaju hrvatski dionički indeks, kao i obveznice), u jednom trenu je došlo je do snažne rasprodaje, možda i prenaglašene, budući da su investitori očekivali Fedovo stezanje monetarne politike te manje dostupne globalne likvidnosti. No, razočaravajući podaci u posljednjim tjednima su promijenili takva očekivanja i doveli to vrednovanja zadržavanja trenutne politike Feda te stezanja tek u idućoj godini.

Ipak, Fedov status quo se ne može smatrati jednakim dodatnim mjerama monetarnog opuštanja, pa tako neće biti ni dovoljan za dugoročnu podršku rizičnoj imovini. Ipak, u kratkom roku ovakve vijesti će djelovati pozitivno po ovu imovinsku klasu, a što se jasno moglo vidjeti u prošlotjednoj izvedbi američkih dioničkih indeksa, s obzirom da je S&P prešao razinu od 2000 bodova po prvi puta nakon sredine kolovoza, a Dow Jones Industrial indeks razinu od 17.000. Iako u narednim tjednima postoji potencijal jačanja apetita za rizikom te nastavka potražnje za rizičnijom imovinom, investitori će i dalje vrlo pažljivo gledati ključne ekonomske pokazatelje, kao i objavu financijskih pokazatelja vodećih globalnih kompanija. 

Zamke snažnijeg dolara
Snažniji dolar, gledajući indeks u odnosu na ključne svjetske valute, uz usporavanje globalnog rasta mogao bi se negativno odraziti na zarade američkih kompanija, pa tako i na vodeći dionički indeks. Slično su investitori pred kraj trećeg tromjesečja revidirali naniže svoja očekivanja zarada europskih kompanija, koje bi se s obzirom na očekivanu stagnantnu aktivnost eurozone kao i usporavanje rasta brzorastućih tržišta mogle naći pod silaznim pritiskom.Povijesno gledajući, globalni trendovi dijelom utječu i na hrvatsku imovinu.

Iako snažni globalni šokovi imaju vidljiviji utjecaj, manje promjene u sklonostima prema riziku također utječu na izvedbu domaće imovine. Naime, globalni rast averzije prema riziku obično dovodi do rasta credit default swapa (CDS-a), za koji postoji značajna (negativna) korelacija s izvedbom Crobexa i obratno. Posljedično, jačanje globalnog apetita za rizikom u okolnostima daljnje izdašne globalne aktivnosti, trebao bi se pozitivno odraziti po hrvatsku rizičnu imovinu. 

Nastavak pozitivnog trenda?
Dodatno, poboljšana makroekonomska slika čini se za sada ne mijenja očekivanja investitora prema Crobexu, dok bi se ipak mogla pozitivno odraziti na financijsku izvedbu ključnih sastavnica Crobexa u trećem tromjesečju. U kontekstu potonjeg, vrhunac objave financijskih rezultata je u posljednjim danima ovog mjeseca, a ako se nastavi pozitivan trend iz drugog tromjesečja, bio bi to dodatan pozitivan oslonac za izvedbu domaćeg dioničkog indeksa. Imajući na umu očekivanja rekordne turističke sezone, dionice ovog sektora mogle bi zabilježiti posebno dobru izvedbu. Sve u svemu, u okolnostima daljnje globalne neizvjesnosti, kratkoročne promjene sentimenta mogu stvoriti nove investicijske mogućnosti, pa tako selektivni pristup u pozicioniranju ostaje prikladna strategija. 

Komentirajte prvi

New Report

Close