Najbogatiji čovjek svijeta kupuje Twitter i povlači ga s burze

Autor: Tomislav Pili , 14. travanj 2022. u 13:54
FILE PHOTO: SpaceX founder Elon Musk reacts at a post-launch news conference after the SpaceX Falcon 9 rocket, carrying the Crew Dragon spacecraft, lifted off on an uncrewed test flight to the International Space Station from the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Florida, U.S., March 2, 2019. REUTERS/Mike Blake/File Photo

Elon Musk ponudio 54,20 dolara po dionici, cijena na burzi skočila 18 posto

Saga s Elonom Muskom i društvenom mrežom Twitter u glavnim ulogama dobila je novi nastavak. Kako prenosi Bloomberg, trenutno najbogatiji čovjek na svijetu dao je “najbolju i konačnu” ponudu za kupnju Twittera ističući kako kompanija ima izniman potencijal, a on je osoba koja će taj potencijal i “otključati”.

Musk je ponudio 54,20 dolara po dionici što je 54 posto više u odnosu na zaključnu burzovnu cijenu od 28. siječnja. Time bi Twitter bio vrednovan na 43 milijarde dolara, a trenutna tržišna kapitalizacija iznosi oko 37 milijardi dolara. Po objavi vijesti cijena dionice u predotvaranju skočila je za 18 posto. Iz kompanije su poručili da će razmotriti prijedlog te donijeti odluku koja će biti u najboljem interesu svih dioničara. Podsjetimo, prvi čovjek proizvođača električnih automobila Tesla Motors te tvrtke za svemirske letove SpaceX javno je otkrio 4. travnja da je kupio 9 posto udjela u Twitteru, na kojem inače ima 80 milijuna pratitelja i jedan je od najpoznatijih korisnika te mreže.

Milijarder je potom tvrdio kako ima velike planove s tom kompanijom, no kada mu je Twitter ponudio mjesto u upravnom odboru, odbio je tu poziciju. Nezadovoljan utjecajem koji mu daje pozicija pojedinačno najvećeg dioničara, Musk – čije se bogatstvo procjenjuje na 260 milijardi dolara – sada želi preuzeti cijelu kompaniju što bi značilo da će dionice povući s burze. Analitičari s Wall Streeta smatraju da je Muskova ponuda preniska, s obzirom da je prije manje od godinu dana cijena dionice na burzi iznosila 70 dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close