McKinsey će platiti još 230 milijuna dolara zbog uloge u krizi opijata u SAD-u

Autor: Ana Blašković , 28. rujan 2023. u 13:22
Foto: Shutterstock

Kompanija savjetovala Purdue Pharmu da se fokusira na liječnike sklone propisivanju opijata.

Konzultantska kuća McKinsey platit će dodatnih 230 milijuna dolara u nagodbi za namirenje većine potraživanje za tužbe o njezinoj ulozi u američkoj krizi opijata čime će joj se ukupni trošak u tom slučaju popeti iznad 870 milijuna dolara. S obzirom na to da su još neki dogovori s tužiteljima u tijeku, izgledno je da to neće biti i konačni iznos.

Nagodbu s nizom gradova, okruga i školskih odbora mora odobriti sud u narednim mjesecima. Slične sporazume kompanija je prethodno sklopila u veljači i ožujku 2021. godine sa svih 50 saveznih država, a stajali su je 641,5 milijuna dolara, podsjeća Financial Times. Globalna konzultantska tvrtka objavila je da je postigla sporazum za rješavanje tužbenih zahtjeva koja su podnijela indijanska plemena, kao i načelni dogovor o zahtjevima trećih strana, koje nadoknađuju troškove zdravstvene skrbi pacijenata. Koliko bi to moglo stajati, kompanija ne navodi. Kao i kod ranije postignutih nagodbi, McKinsey nije priznao nikakvu odgovornost ili zlouporabu. “Kao što smo ranije izjavili, nastavljamo vjerovati da je naš dosadašnji rad bio zakonit i poričemo poricanje suprotnog”, stoji u priopćenju.

Ne osjećaju se odgovornima

Prema pisanju Financial Timesa, tisuće tužbi općina, školskih okruga, plemena, roditelja i drugih objedinjeno je u grupnoj tužbi podnesenoj saveznom sudu za Sjeverni okrug Kalifornije. Tužitelji tvrde da su McKinseyjevi savjeti klijentima poput Purdue Pharme, proizvođača zloglasnog OxyContina, izravno raspirili krizu opijata u Sjedinjenim Američkim Državama. Broj smrtnih slučajeva od predoziranja opijata na recept u SAD-u upeterostručio se između 1999. i 2017., potvrđuju podaci američkog Nacionalnog instituta za zlouporabu droga.

Niz ranijih nagodbi s tužiteljima

U nizu nagodbi McKinsey je dosad platio 870 milijuna dolara, no neki dogovori su u tijeku pa je izgledno da iznos nije konačan

Tužitelji su se pozivali na dokumente otkrivene u ranijim sudskim sporovima da su konzultanti McKinseyja poticali direktore Purdue Pharme da razmotre hoće li ‘nabildati’ prodaju. Dokumenti navode da su konzultanti poticali direktore da usmjere prodajne predstavnike i trgovačke putnike prema liječnicima ranije sklonima propisivanju velikih količina opijata.

Najnoviji sudski spor u krizi opijata koja je odnijela nebrojne živote u SAD-u dodatno je ukaljala ugled konzultantske tvrtke. McKinesy je ranije uhvaćen u korupcijskom skandalu u Južnoj Africi, a suočio se i s kritikama zbog rada za klijente iz Saudijske Arabije i kompanija za fosilna goriva.

Bit će ‘ponizniji’ u budućnosti

Upućeni tvrde da su povećani troškovi povezani s pravnim nagodbama, koje su reducirale dobit koju dijele partneri, ujedno jedan od razloga zašto bivši partner Kevin Sneader nije osvojio drugi trogodišnji mandat 2021. godine. Njegov nasljednik Bob Sternfels rekao je za Financial Times ranije ove godine da želi biti “ponizniji” u vezi s prošlim pogreškama tvrtke. “Uveli smo nova pravila i protokole kako bismo bili sigurni da se takve stvari više neće dogoditi”, rekao je Sternfels.

On je ovog srpnja signalizirao da se namjerava kandidirati za drugi mandat na čelu globalne kompanije. Očekuje se da će otprilike 800 starijih partnera tvrtke početkom sljedeće godine započeti trogodišnji izborni proces. U pisanoj izjavi u utorak McKinsey je istaknuo da je 2019. godine pristao prestati savjetovati klijente o bilo kakvom poslovanju povezanom s opijatima. Također je postrožena politika odabira klijenata i uloženo gotovo 700 milijuna dolara od 2018. kako bi se ojačao upravljanje rizicima, navodi se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close