Loša vijest. Cijene hrane će izvjesno i dalje biti previsoke

Autor: Darko Bičak , 23. listopad 2023. u 10:42
Rat u Ukrajini te slabiji prinosi žitarica u SAD-u izazvat će kaos na burzama Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Energetska kriza, politička nestabilnost na istoku Europe te Bliskom istoku, kao i klimatske promjene, i ubuduće će pritiskati cijene agro dobara prema gore

Postkoronski oporavak, a na koji se naslonila ruska agresija na Ukrajinu, doveo je do energetske krize i inflacije, a što je imalo veliki efekt na rast cijena hrane i životni standard građana. Tako su neka dobra u prethodnih dvije godine poskupjela i trostruko, a koliko cijene mogu nekontrolirano skakati i isto tako padati, možda najbolje pokazuje primjer pšenice i kukuruza.

Prema infografici agencije Pixel, koja je analizirala kretanje cijene poljoprivrednih prehrambenih proizvoda na svjetskim burzama u zadnjih godinu dana, najviše je porasla cijena šećera i to 46,3 posto. Slijedi kakao s 45,9 posto te krumpir s 11,9 i losos s 10,2 posto.

Ostala dobra su u proteklih 365 dana doživjela pad, uglavnom zato što su u razdoblju prije toga imala nerealno visoki rast. Tako je cijena pšenice pala 37,2 posto, suncokretovog ulja 34,9 posto, a kave 32,1 posto. Cijena kukuruza na svjetskim burzama je pala u godinu dana 28,6 posto, govedine 15,4 posto, piletine 13,6 posto, a soje, riže, mlijeka i čaja nešto manje od 10 posto.

Foto: Marko Picek/PIXSELL

Kako je proteklog tjedna na svojem Linked In profilu objavio domaći burzovni analitičar Robert Jurišić iz tvrtke S-Grain BI, u drugoj polovicu listopada burzovne robe suočavaju se s raznim novim eksternim faktorima, od kojih većina ima bullish prizvuk. Vijest o pripremama Izraela za veliku kopnenu operaciju u Gazi uvela je dodatnu premiju rizika na energetska tržišta, što posljedično ima pozitivan utjecaj na agri robe povezane sa sirovom naftom.

Ovomjesečno izvješće američke USDA WASDE pokazalo je niže prinose za soju i kukuruz u SAD-u, zbog čega su cijene na burzama porasle. Nadalje, navodi, kineska kupnja američke i francuske pšenice pruža važnu potporu globalnim tržištima žitarica. Gledajući unaprijed, tržište će pomno pratiti razvoj događaja Izraela i Hamasa. Na burzovna kretanja će zasigurno utjecati i prošlotjedni govor prvog čovjeka američkog FED-a Jeromea Powella koji je istaknuo da je inflacija još uvijek previsoka i da je vjerojatno potreban niži gospodarski rast da bi se smanjila

Komentirajte prvi

New Report

Close