Jedan od lidera u dijagnostici u Bosnu i Hercegovinu doveli PET/CT uređaj

Autor: Poslovni.hr , 10. studeni 2022. u 15:16
Foto: Poliklinika Medikol

Jučer je u Mostaru službeno pušten u rad uređaj PET/CT, namijenjen za dijagnosticiranje zloćudnih bolesti, čime se pacijentima iz Bosne i Hercegovine omogućilo da zbog ove pretrage više ne moraju putovati u susjedne zemlje.

U jasnoj želji za stalnim unapređenjem zdravstvenog sustava te poboljšanja kvalitete života pacijenata, temeljem izvrsne suradnje dviju institucija, Poliklinike Medikol iz Zagreba i poliklinike Vitalis iz Mostara, jučer je u Mostaru službeno pušten u rad uređaj PET/CT, namijenjen za dijagnosticiranje zloćudnih bolesti, a čime se pacijentima iz Bosne i Hercegovine omogućilo da zbog ove pretrage više ne moraju putovati u susjedne zemlje.

Ravnatelj poliklinike Vitalis dr. Goran Đuzel prilikom puštanja u rad ovog uređaja istaknuo je kako je PET/CT jedini uređaj ove vrste u ovom dijelu zemlje. Naglasio je da je došla nova era u kojoj se zdravstvo ponosi novim metodologijama liječenja i dijagnostikom te dodao: “Ponosimo se novim metodologijama i dijagnostikom liječenja, a ono što je neophodno za pacijente jedna je od najsofisticiranijih dijagnostičkih metoda u Mostaru i državi, a ono što je bilo teško dokučivo pacijentima, sada je nadohvat ruke”, poručio je dr. Đuzel.

Ovaj poduzetnički poduhvat poliklinika Vitalis napravila je s Poliklinikom Medikol iz Hrvatske koja je inače lider u PET/CT dijagnostici u ovom dijelu Europe.

“Zagovornik sam kontrolirane liberalizacije tržišta zdravstva i mislim da je to dobar put u kojem svi zajedno trebaju ići i, po uzoru na zapadne zemlje, jer privatni sektor u zdravstvu mora imati svoj ‘nišu’, što će biti dobro u konačnici i za naše pacijente. Doznao sam da je predviđeno da i ova pretraga bude dijelom subvencionirana, što me čini sretnim, budući da se radi o izuzetno skupoj, a vrlo korisnoj pretrazi”, kaže gradonačelnik Mostara Mario Kordić

Dr. Darijo Radović, voditelj Medikolova PET/CT Centra Split koji dugi niz godina surađuje sa stručnjacima iz SKB Mostar po pitanju PET/CT pacijenata podsjetio je kako je riječ o dijagnostici koja je u kliničku praksu uvedena 2000. godine, a već 2007. ovakav je uređaj instaliran u podružnici Poliklinike Medikol u Zagrebu, a nakon toga i u Splitu, Rijeci i Osijeku. Iza njih je, kako je dodao, veliko iskustvo i više od 100 000 pacijenata obrađenih na PET/CT-u.

Uređajem PET/CT, naveo je, bez kojeg je suvremena onkologija nezamisliva, nastoji se značajno smanjiti smrtnost stanovništva od zloćudnih bolesti te spasiti i produžiti tisuće ljudskih života.

“Prednost PET/CT-a u odnosu na druge dijagnostičke slikovne metode jest ta da se jednim snimanjem obuhvaća i analizira cijelo tijelo, a ne samo pojedini segment, istovremeno dajući informacije i o funkciji i o izgledu tkiva te organa u cijelom tijelu. Također, u svemu tome nezaobilazna je točka PET/CT koja ima mogućnost da liječnik onkolog odabere adekvatnu terapiju i procijeni djeluje li ta terapija nakon kratkog vremena ili ciklusa i hoće li je mijenjati ili ne”, dodao je dr. Radović.

Podsjetio je i na jednu studiju u kojoj su Amerikanci izračunali da se u PET/CT dijagnostici u 35 posto pacijenata promijenila strategija pristupa prema samom liječenju. “Svjedoci smo da je broj onkoloških pacijenata u velikom porastu, a s druge strane svjedoci smo i terapijskih mogućnosti za takve pacijente gdje danas, kod nekih onkoloških pacijenata, možemo promatrati i liječiti ih kao s nekom kroničnom bolešću s kojom će živjeti normalno”, kazao je dr. Radović.

Komentirajte prvi

New Report

Close