Oreo keksi poznati su kao najprodavaniji keksi na svijetu, a jučer su proslavili i svoj stoti rođendan.
U čast stote obljetnice proizvodnje ovih kultnih čokoladnih vafela, tvornica Krafta u Montrealu dopustila je novinarima da po prvi put zavire u ogromnu tvornicu i proizvodno postrojenje te otkriju kako izgleda cijeli postupak proizvodnje ovih veličenstvenih keksića. Svake je godine proizvedeno oko milijardu Oreo kolačića. Pogledajte korake od kojih se sastoji proizvodni proces. U slast!
KORAK 1 – U odgovarajućoj se “kadi” miješaju svi sastojci – šećer, brašno, voda, kakao i drugi sastojci kako bi se dobilo tijesto za kekse.
KORAK 2 – tijesto se stavlja u stroj koji oblikuje “cookiese” i stavlja na njih žig s imenom popularnog brenda.
KORAK 3 – nakon što su oblikovani, keksi se stavljaju u industrijsku pećnicu duljine 85 metara, nakon pečenja se hlade kako bi se mogli puniti kremom.
KORAK 4 – keksi se premazuju s unutarnje strane slatkom bijelom kremom.
KORAK 5 – keksi se spajaju i dobivaju svoj originalan “sandwich” izgled, nakon toga pakiraju se u odgovarajuću ambalažu.
Cijeli proces pečenja traje oko 90 minuta, s tim da se se svake minute ispeče oko 3.000 ovih kolačića.
Oreo “cookies” najpoznatiji su u svijetu i svake godine generiraju oko 1,5 milijardu dolara prihoda, a od nedavno su dostupni i na hrvatskom tržištu.
(pd)
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu