Dvije domaće tvrtke među deset najbrže rastućih kompanija Srednje Europe

Autor: Josipa Ban , 24. studeni 2023. u 11:05
FOTO: Pixabay

Ukupno se devet domaćih kompanija plasiralo na ovogodišnji natječaj Deloittea 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe, a čak su dvije – Devōt i Aircash – u top 10 najbrže rastućih.

Devōt i Aircash, s rastom prihoda od 3323% i 2819%, ušle su u Top 10 natječaja Deloittea najbrže rastužih tehnoloških tvrtki Srednje Europe. Devōt se plasirao na visoko 4. mjesto, a Aircash na 7.

Na listi 50 najbrže rastućih pridružili su im se i HiveTech, koji se smjestio na 29. poziciji s rastom od 925%, Luminum ICT, koji je na 31. mjestu s rastom od 898% i Orqa koja se s rastom od 721% smjestila na 41. poziciji.

Ukupno je dakle, pet domaćih kompanija ušlo u glavnu kategoriju “Technology Fast 50”. Jedna tvrtka Lumen Spei, pak plasirala se u kategoriji kompanija na koje treba obratiti pozornost “Companies to Watch”, gdje se smjestila na 7. mjestu s rastom od 611 posto. U trećoj, posebnoj kategoriji, Zvijezde pozitivnog utjecaja, koja je pokrenuta prije tri godine predstavljene, su tri hrvatske tvrtke – SeekandHit, Notch i Cinnamon.

“Zanimljivo je i ponosni smo što ove godine imamo dvije tvrtke plasirane u Top 10. To su Devōt i Aircash, koji su i na prošlogodišnjem rangiranju također ostvarili visok plasman. Treća hrvatska tvrtka na listi HiveTech, ostvarila je plasman u glavnoj kategoriji nakon dvije godine uspješnosti u kategoriji Companies to Watch, dok su Luminum ICT i Orqa ostvarili svoj prvi plasman ove godine”, ističu iz Deloittea.

Ove se godine na natječaj Deloittea prijavilo gotovo 400 tvrtki iz 16 zemalja Srednje Europe. Iz Hrvatske je stiglo 24 prijava.

Statistika govori da su tvrtke iz sedam država ostvarile plasman na glavnom natječaju, gdje su najuspješnije Poljska i Češka s po 18 tvrtki, Hrvatska s 5, Slovačka 4, Rumunjska 3, te Bugarska i Srbija svaka s jednom plasiranom tvrtkom.

Što se prosječne stope rasta tiče ona je nešto niža nego prethodne dvije godine te iznosi 1502%. Inače, ta stopa rasta temelji se na prihodima koje su tvrtke ostvarile između 2019. i 2022. godine, a koje su obilježene globalnom pandemijom i značajnim geopolitičkim napetostima.

U takvim okolnostima impresivan i najbolji rast ostvarile su dvije tvrtke iz Češke. Najbrže je rasla (5815%) Češka fintech kompanije FTMO. Na drugoj je poziciji Češki CityZen, kompanija koja posluje u području zdravstva i životnih znanosti, a koja je rasla 5160%. Na trećoj je poziciji još jedna fintech kompanija – PayPo iz Poljske.

Kao i u prethodnim godinama, softverske tvrtke dominiraju rangiranjem s 31 plasmana. Četiri sektora (hardver, tehnologija zaštite okoliša, fintech i mediji i zabava) svaki imaju po četiri predstavnika, dok se zdravstvo i životne znanosti pojavljuju s dva plasmana.

Međutim, sve četiri plasirane tvrtke iz sektora fintech nalaze se među prvih 12, uključujući prvo i treće mjesto. Slijedi tvrtka iz sektora zdravstva i životnih znanosti s drugim mjestom te dalje softverske tvrtke.

“Rangiranje 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki široko je priznato kao najvažnije i vjerodostojno mjerilo inovacija i tehnološke izvrsnosti u Srednjoj Europi”, ističe Natko Sertić, glavni partner za poreze u CE South regiji i voditelj Fast 50 programa u Hrvatskoj.

Važno je posebno istaknuti kategoriju “Companies to Watch” koja označava postignuća mladih tvrtki koje su osnovane nedavno i nisu se mogle kvalificirati u glavno Fast 50 rangiranje. Pobjednik u toj kategoriji ove godine je slovačka softverska tvrtka 3IPK, osnovana 2019. godine, čija rješenja temeljena na blockchainu omogućuju klijentima u industriji svemira, zrakoplovstva i obrane da osiguraju autentičnost podataka, uključujući slikovni materijal sa satelita za promatranje Zemlje.

Gordan Kožulj, direktor u Odjelu poslovnog savjetovanja, ističe da njihov doprinos nije značajan samo u sektoru obrane i obavještajnih službi već da ima važnu ulogu u suočavanju s klimatskom krizom, provjerom i analizom slika čimbenika, kao što su koncentracija stakleničkih plinova, termalni otisci i promjene u usjevima, pokrivaču leda i slično.

Komentirajte prvi

New Report

Close