Čačić o autocestama: Naravno da država nije dobar upravljač

Autor: Poslovni.hr , 04. kolovoz 2012. u 15:25

„Naravno da država nije dobar upravljač, privatna poduzeća puno će bolje raditi taj posao“, odgovor je Radimira Čačića na pitanje treba li država privatizirati autoceste, piše Dnevnik.hr.PXL

Vlada daje u najam sve autoceste na 30 godina za 3 mlrd. eura

Potvrdio je da će privatnici obavljati bolji posao od države, i dok je država pod njihovom Vladom. Čačić je u Sinju prisustvovao otvaranju vile Tripalo koju je u čast Nike Tripala obnovio poduzetnik Branko Roglić.PXL

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u Sinju otvorio obnovljenu secesijsku ladanjsku kuću obitelji Tripalo i pred njom otkrio bistu hrvatskog političara Mike Tripala, rad akademskog kipara Stipe Sikirice. Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ministri Vesna Pusić, Tihomir Jakovina, Mirando Mrsić, Ante Kotromanović, te predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) admiral Ante Urlić.

“Nadam se da će ovo zdanje biti nadahnuće mnogima da idu putem Mike Tripala i onih koji su izvojevali da danas imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku koju moramo graditi”, rekao je Mesić obraćajući se nazočnima na svečanosti. Mika Tripalo je bio je vizionar, političar i državnik, rekao je. U iskušenjima se znao opredijeliti – kao mladić, inače iz jedne od najbogatijih obitelji, otišao je u partizane braniti svoj narod od zla nacifašizma; 70-ih godina prošlog stoljeća opredijelio se za demokraciju i Hrvatsko proljeće; kad se Jugoslavija više nije mogla održati, ponovno znao na koju će stranu ići, rekao je Mesić.

Mesić je zahvalio poduzetniku Branku Rogliću, u čijem je sada vlasništvu nekadašnja ladanjska kuća Tripalovih, što je obnovio to zdanje od umjetničke i povijesne važnosti. Roglić je kazao kako je Mika Tripalo bio “veliki Sinjanin i Hrvat” te izvijestio da je kuća, sagrađena 1920., obnavljana pet godina, pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulture. Kazao je da je kuću kupio od osam članova obitelji a u njenu kupnju i obnovu investirao ukupno 1,2 milijuna eura. “Obnovljenu kuću predat ću svojoj tvrtki Orvas koja se bavi turizmom”, rekao je Roglić.

Mika Tripalo rodio se 16. studenog 1926. godine u uglednoj sinjskoj obitelji. Kao gimnazijalac priključio se antifašističkom pokretu 1941. Kao predstavnik Hrvatske ušao je 1969. u najviši partijski i državni vrh Jugoslavije, ali je 1971. uklonjen sa svih položaja kao jedan od vođa Hrvatskog proljeća. U politiku ponovno ulazi 1990., u Koaliciji narodnog sporazuma. Jedan je od osnivača Hrvatske narodne stranke i njezin zastupnik u Saboru. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava; inicirao ujedinjenje socijaldemokratskih stranaka i skupina. Po struci je bio pravnik. Umro je 11. prosinca 1995. godine u Zagrebu.

(pd/Hina)

Komentari (17)
Pogledajte sve

ali je za dobre upravljace dobar investitor uz odljev % investicije i odljev % poslije investicije u korist dobrog upravljaca
kako onda ce biti dobrih novih investicija kad se nezna ni sa onima koje su prije vec gotove i upotrebi

kad uzmes najamninu odmah za daeset godina bez dobiti od 20% na godinu jer iste novce si uzeo da platis kamate na kredite za istu gradnju on da mi nesto nestima sa onim /za one intiligentnije investitore/ izrazom intelingentnije jer do sad nas je ubila intiligencija cacica i ostalih pod prosjecnih intiligentnih neradnika pragmatika

Ma, malo ste mi opet onak…
I vi sebe zovete investitorima??????

Da imate stan viška, sigurno bi ga iznajmili. Da ili ne?

E, sad je jedno drugo pitanje. Dolazi vam tip i kaže: "Ja bi iznajmio vaš stan ali ga želim uzeti na 30 godina i neću vam davati 400 Eur mjesečno već ću vam odmah isplatiti 40.000 Eur i za 30 godina vam vraćam stan u stanju u kakvom je sad."

Pitanje (za one inteligentnije) investitore: Što je isplativije:

– 30*12*400 EUR = 144.000 EUR (iznos mjesečnih isplata u 30 godina)
– 40.000 Eur odmah CASH.

Kao investitor, ja bih odmah uzeo 40.000 Eur jer znam da ću na ovaj iznos imati NAJMANJE 20% dobiti na godinu. A računica onda ide ovako:

40.000 Eur pomnožite sa 1,2 pa dobivenu cifru opet množite sa 1,2 i tako dalje 30 puta.

Dakle, u 30 godina sa 20% dobiti na godinu zaradit ćete 9.495.052 Eur i onda dobivate natrag svoj stan u stanju u kakvom je i bio.

I sad vi pametnjakovići opet recite da Čačić nema pojima i da je bolje od autocesta samo ubirati godišnju zaradu a ne ih dati u koncesiju na 30 godina.

Može i za tu cifru ali se preuizimaju i dugovi i nema nadoknađivanja eventualnih gubitaka iz proračuna…
Samo u tom slučaju ima smisla…

Hahahahahahaha…Tko je napravio dugove, taj ih i pokriva…Utuvite si to u glavu, jednom za sva vremena…Ako ih je napravila drzava nesavjesnim upravljanjem, onda ce ih drzava i pokriti tj svi mi zajedno (nazalost, da je pravde, pokrili bi ih samo oni koji su glasali za bivsu garnituru)…To vam je kazna sto 20 godina niste razmisljali za koga glasate na izborima…

New Report

Close