Bolesnici i dalje imaju pravo na najbolji lijek

Autor: Siniša Varga , 03. listopad 2013. u 22:00

Racionalnim propisivanjem lijekova oslobađaju se sredstva za uvrštavanje najnovijih, najdjelotvornijih, inovativnih lijekova za posebno osjetljive skupine bolesnika za koje dosad nije bilo novca.

Nova preporuka HZZO-a o propisivanju cjenovno najpovoljnijih lijekova donosi velike koristi za pacijente i za zdravstveni sustav, a ne umanjuje prava na kvalitetan i optimalan lijek za svakog bolesnika. Pojedini medijski komentari proteklih tjedana očito su iz nepoznavanja materije iskrivili činjenice i stvorili pogrešnu sliku kako je HZZO novom preporukom ograničio prava bolesnika na kvalitetne lijekove.

U informacijske sustave liječnika primarne zdravstvene zaštite nije uvedena niti jedna promjena koja bi onemogućila da se lijekovi propisuju kao i ranije. Jedina izmjena je označavanje lijekova bojama, pa je tako cjenovno najpovoljniji lijek onaj koji je na raspolaganju između istovrsnih lijekova s osnovne liste označen zeleno i lijek istog sastava s dopunske liste (kojeg je onda moguće nadoplatiti) označen narančasto kako bi bili uočljivi i jednostavni za pretraživanje. Nadalje, sivom bojom su označeni lijekovi za koje je prijavljena nedostupnost na tržištu. Ne postoji neka nova ugrađena zabrana u informacijskim sustavima liječnika koja bi ih onemogućila da propišu bilo koji lijek uvršten na liste lijekova HZZO-a, a zasad ni potreba da se objasne razlozi zašto nisu propisali najjeftiniji lijek. Kada liječnik odluči propisati neki lijek i dalje su mu dostupni svi lijekovi kao i ranije. 

Velika pakiranja
Postoje slučajevi kada je cjenovno povoljniji upravo originalni lijek, a ne njegova generička paralela. Također, često je cjenovno povoljnije kada se propisuju velika pakiranja lijeka. Primjerice, u slučaju lijeka koji umanjuje razinu masnoća u krvi tableta u kutijici od 60 tableta stoji 4,60 kune, a isti proizvođač u manjem pakiranju prodaje istu takvu tabletu za 5,13 kn. Samo na ovom primjeru u godinu dana moglo bi se uštedjeti 228 kuna racionalnijim odabirom propisivanja kutijice lijeka s 60 tableta.Treba imati na umu da Ministarstvo zdravlja donosi pravilnike o načinu propisivanja i izdavanja lijekova na recept te o njihovom uvrštavanja na liste lijekova, a HZZO poštuje važeće propise, te u okviru tih propisa i trenutnih financijskih mogućnosti preporučuje racionalno ponašanje i propisivanje lijekova.Svi lijekovi uvršteni u listu lijekova HZZO-a imaju dozvole za stavljanje u promet dok je za nadzor kvalitete lijekova zadužena Agencija za lijekove i medicinske proizvode.

Stoga smatramo da je uznemiravanje bolesnika medijskim napisima o "lošoj" kvaliteti lijekova koji imaju nižu cijenu nekorektno i neetično.Pogrešna je interpretacija upute HZZO-a bolničkim liječnicima u kojoj je jasno navedeno da liječnik može izdati preporuku o liječenju koristeći generičko nazivlje lijekova. Nerazumljivo je kako pojedine strukovne udruge (primjerice neke komore) mogu javnost dezinformirati tvrdeći da je uvedena administrativna zabrana te da se moraju isključivo propisivati generički lijekovi. Postojeća preporuka HZZO-a koja bi se trebala nalaziti na svakom otpusnom pismu je neizmijenjena – umjesto propisanog lijeka izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite može propisati i drugi lijek istog razreda učinkovitosti u odgovarajuće jednakim dozama.Tržište lijekova se nadzire i postoji zakonska obveza da proizvođači obavijeste HZZO o svim problemima vezanim za opskrbu lijekova, kao i do sada pisanim putem sukladno zakonskim i ugovornim obvezama, a moraju obavijestiti i ostala nadležna tijela.

Temeljem obavijesti HZZO potom će unositi u informacijske sustave liječnika primarne zdravstvene zaštite neophodne preinake koji bi i dalje omogućavale propisivanje cjenovno najpovoljnijih lijekova temeljem dostupnosti odabira.Potpuno je nerazumljiva ljutnja pojedinih proizvođača i strukovnih udruga na preporuku HZZO-a da potiče na racionalno trošenje i sada nedostatnih sredstava. Povici o potrebi "zaštite" tržišne utakmice skrivaju jasne interese pojedinih proizvođača koji prodaju istovrsne lijekove po visokim cijenama. HZZO cijene ne formira, a razlika u cijeni na listi lijekova rezultat je internih razloga pojedinog proizvođača koji formira cijenu svog lijeka kada traži uvrštenje na listu lijekova. 

Stručni razlozi
Po našem shvaćanju tržišna utakmica je da svaki proizvođač snosi posljedice cijene koje je sam formirao i predložio pri uvrštavanju na listu lijekova HZZO-a. Pravilnik je za sve proizvođače isti i ne favorizira nikoga. Najpropisivaniji lijek u 2012. uvršten na listu u RH, a koji je HZZO platio 112.369.383 kuna (bez PDV-a), proizvodi 12 proizvođača u 71 različitih oblika/pakiranju i svi imaju različitu cijenu. Jasno je da je netko jeftiniji, a netko skuplji. Preporuka HZZO-a liječnicima o propisivanju cjenovno najpovoljnijih lijekova temeljena je na stručno medicinskim razlozima. Uvjereni smo da je primjerena vremenu i da ničim ne ugrožava "tržišnu utakmicu" za bilo koji od spomenutih 71 lijek.

Dostupni novi lijekovi
HZZO pokušava u svim segmentima sniziti troškove u vremenima kada je potrebna krajnja racionalnost i razboritost kako bi se javnim novcem upravljalo na najbolji mogući način. Ako govorimo o normativnoj podlozi ove preporuke, navodimo Zakon o proračunu čl.11 (NN 87/08, 136/12) u kojem stoji kako se proračunska sredstva moraju koristiti u skladu s načelima dobrog financijskog upravljanja, a posebno u skladu s načelima ekonomičnosti, učinkovitosti i djelotvornosti.Važno je napomenuti kako se racionalnim propisivanjem lijekova oslobađaju sredstva za uvrštavanje najnovijih, najdjelotvornijih, inovativnih lijekova za posebno osjetljive skupine bolesnika za koje dosad nije bilo novca. Racionalnim propisivanjem lijekova svi dobivaju: pacijenti jer će im veći broj novijih inovativnih lijekova biti na raspolaganju, a farmaceutske kuće jer će imati priliku na listu uvrstiti veći broj lijekova koji su ponekad i dugo stajali u ladicama HZZO-a jer za njihovo uvrštavanje na listu do sada nije bilo novaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close