Zdravko Marić u Londonu izdao obveznice za 750 milijuna eura uz rekordno niske kamate

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. lipanj 2018. u 10:30
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknuo je i da je izrazito dobro što će se novim izdanjem obveznica postići veliki uštede.

Premijer Andrej Plenković kazao je u četvrtak kako je uspješno izdanje euro obveznica još jedan pokazatelj povjerenja investitora u Hrvatsku, a da će se tim izdanjem u deset godina uštedjeti 250 milijuna eura.

Ministarstvo financija u srijedu je izdalo euro obveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom iznosu od 750 milijuna eura, s dospijećem za 10 godina, 2028. godine. Godišnja kuponska kamata iznosi 2,7, a ostvareni prinos 2,89 posto.

„Riječ je o jako dobroj transakciji, čime se refinancira postojeća obveza koja dospijeva u srpnju. S ovakvim aranžmanom, vidjevši koliko je povoljnija i ova kamatna stopa i prinos, Hrvatska će godišnje uštedjeti 180 milijuna kuna. Dakle na deset godina, to je 250 milijuna eura. To je jako veliki iznos i jako dobar posao”, kazao je Plenković na početku sjednice Vlade.

Istaknuo je i da je interes investitora za to izdanje obveznice bio velik.

„To je još jedan dobar pokazatelj povjerenja u Hrvatsku, u naš dvije i više godina uložen napor da se fiskalno konsolidiramo, i da pozitivni rezultati koje imamo dovode i do ovako sniženih kamatnih stopa”, kazao je Plenković.

Istaknuo je da bi kamate bile i niže da je Hrvatska u eurozoni.

„Dakle, za one koji imaju dilema o tome da li treba ili ne treba biti u eurozoni, mislim da je to najbolji indikator što bismo trebali učiniti i kojim putem ići, i to što prije”, poručio je premijer.

Istaknuo je i da je izrazito dobro što će se novim izdanjem obveznica postići veliki uštede

„Vjerujem da će u konačnici svi ovi pozitivni aspekti na makroekonomskom planu i kretanja dovesti do povećanja našeg kreditnog rejtinga, onoga što želimo – Hrvatsku u investicijskom kreditnom rejtingu”, zaključio je Plenković.

U posljednje vrijeme tri vodeće svjetske rejting agencije postupno povećavaju izglede i rejting Hrvatske, pa sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom sve tri agencije izglede drže stabilnima.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Jbt, koji uspjeh, zaduzili nas za dodatnih 6 mlrd i predstavlja kao uspjeh, usteda hehe
Veli, vidi kak smo sposopbni, mi posudimo i potrosimo a vasi unuci ce vracati…
Otprilike ko kad je Nixon morao odstupiti i pri zadnjem ulasku u helic izvodi pobjednicke poze i mahanja haha

Bravooo, well done!

@pepri43, ja sam uvijek bio za uvođenje eura, što je prije moguće. Prvenstveno zbog naših izvoznika i eliminacije tečajnog rizika. Svi scenariji o tobožnjoj monetarnoj suverenosti su bacanje prašine u oči. Jer je mi de facto nemamo niti možemo imati, jer smo totalno euroizirana zemlja.

Viewer očito gleda iz istočne strane kao sve crne vrane na ovom portalu.Jer kad bi gledao iz svoje domovine manjkao bi mu onaj – službeni papir! Nitko iz eurozone se nije do sada pokajao što se tamo nalazi. Istina je da bi nama suverenistima ostao žal za kunom, ali posao je posao i euro bi unaprijedio naše gospodarstvo kao što je to bio slučaj u svim ostalim članicama eurozone.Zato ga se i Siriza nije odrekla što je netko gore već naglasio.I nova vladna koalicija u Italiji unatoć populističkim najavama ne izlazi iz euro zone.Članstvo u EU podiglo je naš turizam,koristi kreditnm ratingu,dok bi ulazak u eurozonu bio dodatan impuls razvoju našeg gospodarstva!

Od kuda nama monetarna suverenost? Većina jeb.. kredita ima euro-klauzlu, 70% štednje je u euru. 90% izvoza se obračunava u euru. Mi smo već davno u euro-zoni samo nam fali zvanični papir.

New Report

Close