Zbog optužbi za pumpanje cijene Musk ‘promijenio ploču’ i dignuo vrijednost bitcoina za 9 posto

Autor: Tomislav Pili , 14. lipanj 2021. u 22:00
Elon Musk /REUTERS

Najava da bi Tesla opet mogao primati bitcoine za kupnju auta došla je nakon što je u Muska uprla prstom jedna od najbogatijih Južnoafrikanki.

Bitcoin je opet “u milosti” američkog milijardera i osnivača Tesla Motorsa, Elona Muska, pa se vrijednost najveće kriptovalute oporavila nadomak 40.000 dolara.

Kako prenose mediji, Musk – veliki zagovornik kriptovaluta – u nedjelju je objavio kako će Tesla opet primati uplate za svoje električne automobile u bitcoinu kada bude potvrđeno da “rudari” koriste barem 50 posto električne energije iz obnovljivih izvora za dobivanje te kriptovalute.

K tome, Musk bi volio vidjeti i pozitivan trend rasta korištenja “zelene struje”.

Zaokret u razmišljanju

Podsjetimo, Tesla je u svibnju zaustavio primanje uplata u bitcoinu zbog zabrinutosti utjecajem “rudarenja” na klimatske promjene. Naime, dobar dio električne energije potrebne za rad snažnih računala koje proizvode kriptovalute dolazi iz termoelektrana na ugljen.

Prema Indeksu potrošnje struje za bitcoine sveučilišta Cambridge, za “rudarenje” te kriptovalute godišnje se troši 97,2 TWh, što je više nego što potroše Finska ili Belgija. Zaokret u Muskovu razmišljanju donio je oporavak vrijednosti bitcoina koji je posljednjih tjedana u silaznoj putanji.

Oko 14 sati njegova je cijena iznosila 39.166 dolara, prema podacima CoinMarketCapa, i bila je 8,5 posto viša nego dan ranije. U odnosu na cijenu prije tjedan dana, bitcoin je ojačao 7,7 posto. Međutim, Muskove promjene stavova prema bitcoinu i posljedične snažne promjene cijene vrlo slikovito pokazuju njegov utjecaj na to, još uvijek neregulirano tržište.

33

posto rasta vrijednosti bilježi bitcoin tijekom ove godine

Naime, Tesla je u veljači objavio kako je kupio bitcoine za 1,5 milijardi dolara te kako će primati tu kriptovalutu prilikom kupnje automobila. Dijelom zahvaljujući tome, cijena bitcoina nastavila je snažno rasti da bi u travnju dosegla rekordnu razinu od 64.829 dolara.

No, nakon svibanjskog zaokreta, ali i jačanja pritiska kineskih regulatora, cijena se u jednom trenutku spustila sve do 30.000 dolara.

Procjene govore da je Muskova svibanjska izjava izbrisala 365,8 milijardi dolara tržišne kapitalizacije bitcoina. Valja istaknuti kako je Muskov nedjeljni tvit ustvario bio odgovor na optužbe Magde Wierzycke, jedne od najbogatijih Južnoafrikanki i izvršne direktorice kompanije za financijske usluge Sygnia.

Ona je za CoinTelegraph izjavila kako bi Muskove objave i njihov motiv trebao istražiti američki financijski regulator, Komisija za burze i vrijednosnice (SEC). “Volatilnost bitcoina kojoj svjedočimo neočekivana je funkcija onoga što bih nazvala tržišnom manipulacijom Elona Muska”, izjavila je Wierzycka.

Prema njezinim tvrdnjama, Musk je mjesecima svjesno “pumpao” cijenu bitcoina svojim tvitovima, uključujući i onaj o kupnji za 1,5 milijardi dolara, a potom prodao velik dio blizu rekordne cijene. U svom odgovoru Musk joj je poručio kako iznosi “neprecizne” informacije.

“Tesla je prodao svega oko 10 posto svojeg portfelja u bitcoinu kako bi dokazao da se ta kriptovaluta lako može prodati bez primjetnog pomaka tržišta”, izjavio je američki milijarder južnoafričkiog podrijetla.

Ipak, ovo Muskovo priznanje da je bilo prodaje baca drugačije svjetlo na njegovu vjerodostojnost. Naime, u svibnju je na Twitteru objavio kako Tesla “neće prodavati i nije prodao nijedan bitcoin”.

Stoga investitori željno iščekuju srpanjsku objavu Teslina financijskog izvješća koje će otkriti koliko je bitcoina preostalo u bilanci.

Promjena sentimenta

Bobby Ong, suosnivač web stranice za analizu kriptovaluta CoinGecko, ističe za Reuters kako je “tržište tijekom vikenda prolazilo kroz još jednu rundu korekcije sve dok Muskov tvit nije promijenio sentiment”.

Dodao je kako tržište podržava i softverska kompanija MicroStrategy – jedan od najvećih korporativnih zagovaratelja kriptovaluta – koja je prikupila pola milijarde dolara za ulaganje u bitcoin.

Jonathan Cheesman, analitičari kriptomjenjačnice FTX, ocijenio je za Bloomberg kako je tržište trenutno u uzlaznom trendu i bez Muskove objave.

Naime, investitori su pozitivno ocijenili i poruke sa sastanka sedam najrazvijenijih država svijeta vezano za digitalne inovacije, kazao je Cheesman.

Unatoč recentnom padu vrijednosti proteklih tjedana, bitcoin je i dalje 33 posto skuplji nego krajem prošle godine. To se pak ne može reći za cijenu Tesline dionice koja od objave kupnje bitcoina bilježi minus od 30 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close