‘Zajam nije stvar nužde, već dobrog tajminga’

Autor: Marija Brnić , 11. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Naftna kompanija uzela novi revolving kredit.

Ugovorom o revolving kreditu u iznosu 300 milijuna američkih dolara, zaključenim jučer sa sedam bankovnih grupacija, Ina je osigurala refinanciranje postojećeg revolving kredita zaključenog na isti iznos prije tri godine. Zajmodavci su Privredna banka Zagreb, CIB Bank, Všeobecna Uverova banka, Mizuho bank, Raiffeisenbank Austria, Raiffeisenbank ZRT, Tatra banka, Sumitomo Mitsui Banking Corporation Europe Limited, Zagrebačka banka, Unicredit, mađarska podružnica ING banke i OTP banka. Cijelu transakciju je koordinirala RBA banka, dok ING s londonskom podružnicom djeluje kao agent. Kao i prethodni revolving kredit, i ovaj je zaključen s rokom dospijeća od tri godine, uz mogućnost još dva jednogodišnja produživanja otplate.

Bez instrumenata osiguranja

Ovakav aranžman nije novost u poslovanju Ine, slične kredite zaključivale su i ranije uprave, a posljednji je spomenuti kredit iz prosinca 2015. No, u usporedbi ranijim, aktualni je kredit zaključen uz osjetno poboljšane uvjete. U novopotpisanom aranžmanu inicijalna razina marže je 90 baznih bodova, dok je u kreditu iz 2015. ona bila 165 baznih bodova. Za ovo kreditno zaduženje Ini nije bilo potrebno osiguranje povrata, a što se tiče namjene korištenja pozajmice ona je, kako ističu partneri, fleksibilno određena, odnosno nije vezana uz određeni projekt, nego će se koristiti za opće korporativne svrhe. Odobrenim novcem tako će se refinancirati ranije kreditne obveze, a dio će se usmjeriti i na financiranje investicija, što bi moglo uključiti i Rafineriju nafte u Rijeci.

Predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima banaka u Zagrebu postignute bolje uvjete kredita izdvojio je kao znak uvažavanja Ine kao stabilne tvrtke, u kojoj, tvrdi, banke vide pouzdanog partnera i na domaćem i na međunarodnim financijskim tržištima.

“Svrha kredita je korporativno financiranje, što će uz novčani tijek biti dovoljno za potencijalni financijski ciklus. Učinit ćemo sve da omogućimo u svim segmentima biznisa profitabilno i održivo poslovanje”, rekao je Fasimon. Odgovarajući na novinarske upite, on nije ulazio u detalje o investicijskim i poslovnim planovima za iduću godinu. Oni se, prema njegovim riječima, još utvrđuju na razini Uprave i Nadzornog odbora, no generalno ostaje stav da se u Ini želi očuvati njezin integralni poslovni model koji uključuje eksploataciju, proizvodnju i trgovinu.

U ime koordinatora kreditne transakcije Azra Gasal Jahić iz Raiffeisen Bank Internationala istaknula je kako upravo broj banaka koje su uključene u transakciju govori o kvaliteti Ine kao partnera.

'Zgrabili' povoljnije uvjete

Pojašnjavajući motive za uzimanje dugoročnog kredita, iz Ine ističu kako su ocijenili da je dobar trenutak za osiguranje dugoročnog financiranja, te se za njim posegnulo ne iz nužde, nego upravo kako bi osigurali kvalitetnije uvjete. U svom poslovanju Ina je izložena vanjskim utjecajima i teško je procijeniti kakvi će uvjeti poslovanja biti u narednih dvije, tri godine, pa se s ovakvim aranžmanom, kažu, kompanija želi na vrijeme pripremiti za dobre i loše godine i osigurati upravljanje likvidnošću i realizacijom poslovnih ciljeva.

Kao prednost zaključenog club-deala u Ini ističu i mogućnost da kredit bude korišten i otplaćivan po potrebi, ovisno o tomu kada to Ini bude odgovaralo. Kredit je ugovoren u dolarima, no ostavljena je i mogućnost da on bude korišten u eurima. v

Komentirajte prvi

New Report

Close