Zabrinutost za globalno gospodarstvo pritisnula cijene nafte

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. listopad 2012. u 14:39
Ilustracija

Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu 33 centa.

Cijene sirove nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima budući da su dugotrajna zabrinutost zbog stanja u svjetskom gospodarstvu i obilna ponuda u SAD-u zasjenili olakšanje zbog Moody'sova potvrđivanja važećeg kreditnog rejtinga Španjolske. Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu 33 centa, na 113,67 dolara. U terminskim ugovorima za isporuke u studenom, koji su istekli u utorak, barel je kraj jučerašnjeg trgovanja dočekao u minusu 73 centa, na 115,07 dolara. Ugovori s rokovima isporuke u prosincu zaključili su jučerašnju trgovinu sa 40 centi nižom cijenom od 114 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 92,18 dolara. Jutros su cijene nafte na londonskom tržištu porasle nakon što je agencija Moody's potvrdila važeći rejting Španjolske. To je pomoglo prigušiti strahovanja ulagača od pogoršanja krize u zoni primjene jedinstvene europske valute. Ulagači ipak nisu bili skloni značajnijim kupovinama nafte budući da ih i dalje najviše zabrinjavaju izgledi za potražnju. Stoga su cijene nafte ostale u donjem dijelu cjenovnog raspona.

"Nastavlja se borba između negativnog utjecaja usporavanja globalnog gospodarstva i mogućeg pozitivnog utjecaja za gospodarstvo koji bi u predstojećem razdoblju mogli generirati programi poticaja u zemljama širom svijeta. Istodobno je geopolitika i dalje važan faktor za tržišne sudionike", tumači Dominick Chirichella iz njujorškog Energy Management Institutea. Ujedno su cijene nafte pritisnuli podaci Američkog naftnog instituta koji su pokazali veći rast komercijalnih zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu no što se očekivalo, a porasle su i zalihe derivata. Zalihe sirove nafte porasle su u prošlom tjednu 3,7 milijuna barela, naprema prognozi Reutersa da će porasti za 1,7 milijuna barela. Sudionici na tržištu sada očekuju objavu podataka američke vlade o zalihama.

Tržišna očekivanja nastavljenog rasta zaliha sirove nafte u SAD-u naglašavaju spekuliranje s padom cijena s obzirom na obilnu ponudu u SAD-u a te bi se bojazni mogle dodatno zaoštriti nakon jutrošnjeg izvješća Američkog instituta za naftu, ističu analitičari u ANZ-u. "Izvješće američke vlade bit će ključni pokretač cijena a dotada bi cijene mogle padati", zaključuju u ANZ-u.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicana da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 111,09 dolara, što znači da je bila 39 centi viša nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close