Za police pokrića rizika od provala i krađa najniža je cijena 50 kuna

Autor: Božica Babić , 13. siječanj 2013. u 22:01
500 kuna vrijedna polica u Basleru uključuje alarm za vrata ili detektor za dim

Moguće je osigurati i gotov novac, vrijednosne papire, drago kamenje, umjetnine te zbirke poštanskih maraka, starog novca…

Police kojima se osigurava imovina na hrvatskom tržištu i dalje su malo zastupljene. To svjedoči i podatak da je premija ugovorena za osiguranje cjelovite imovine (i osobne i tvrtki) u 2012. iznosila tek 709 milijuna kuna što je 7,9 posto od premije ukupno ugovorene na razini industrije osiguranja. I dok su rizici za imovinu bili pokriveni sa 592.000 polica, osiguravateljna grupacija lani je sveukupno zaključila više od 7,9 milijuna polica. Osiguranje stambenih prostora od provalnih krađa Hrvatima postaje zanimljivo najčešće uoči razdoblja u kojima se masovnije odlazi na skijanje ili ljetovanje. Taj proizvod nudi desetak osiguravatelja, Allianz tako ima dva paketa – "Dom+" i "Kuća+". Osim provalne krađe, razbojstva ili vandalizma kod njih je moguće ugovoriti pokriće štete i za niz opasnosti poput terorizma iz političkih pobuda, poplave i bujice te za potres. Naknada iz osiguranja ovisi o ugovorenom iznosu osiguranja i samoj šteti tako da je teško definirati bilo kakav raspon, kažu u Allianzu.Otvaranje prostorije lažnim ključem, ulazak u stambeni prostor kroz strop, prozor ili uskakanje preko balkona visine iznad 1,6 metara smatraju se provalom, čije je posljedice moguće unaprijed pokriti policom Basler sigurna imovina i to već od tri kune po četvornom metru. Za policu čija vrijednost prelazi 500 kuna kućanstvo može dobiti alarm za vrata ili detektor za dim.

Kratkotrajno osiguranje
Kod Croatia osiguranja stambeni prostor od mogućih krađa i provala moguće je osigurati i ograničeno: na jedan, dva ili tri mjeseca. Za vrijednost stvari od 140.000 kuna mjesečna cijena police iznosila bi 50 kuna, za dva mjeseca 61,5 kuna, a tri 82 kune. Kod osiguranja stvari kućanstva moguće je osigurati i gotov novac, vrijednosne papire, drago kamenje, umjetnine i zbirke poštanskih maraka, starog novca… Ako je riječ o posebno vrijednim predmetima procjenu radi stručnjak iz CO, dok protuprovalna vrata ne kroje cijenu police. Cijenu osiguranja od krađe umanjuju samo alarmni uređaji i video nadzor, kažu u Croatia osiguranju. Grawe Hrvatska nudi nekoliko polica koje obuhvaćaju i osiguranje u slučaju provale. Nastala šteta nadoknađuje se sukladno uvjetima osiguranja, odnosno ugovorenim svotama. Kod većine predmeta visina odštete jednaka je nabavnoj cijeni. Pojedinačne stvari poput kolekcionarskih slika ili antiknog namještaja ne osiguravaju se zasebno, ali se kod sklapanja police moraju prijaviti kako bi se u slučaju oštećenje ili krađe šteta mogla nadoknaditi. Protuprovalnu zaštitu Grawe ne uvjetuje, ali za protuprovalna vrata ili ugrađeni alarm odobrava dodatni popust. Helios pak za osiguranje od provale s obzirom na ugovorena pokrića nudi tri vrste police: small, medium i large. Osiguranjem je pokrivena šteta od odnošenja i oštećenja osiguranih stvari kao i šteta uzrokovana oštećenjem građevinskih dijelova prostorija, instalacija i opreme. U Merkuru polica pokriva sve pokretnine u kućanstvu koje se za vrijeme krađe nalaze u zaključanim prostorijama. Vrijednost odštete za ukradene stvari umanjuje se za amortizaciju, a u slučaju oštećenja visina odštete određuje se na osnovu procijenjenih neophodnih troškova popravka umanjenih za iznos procijenjene istrošenosti osiguranih predmeta i vrijednosti ostatka.

Sporazumne premije
Kod Triglava od rizika provalne krađe i razbojstva osigurane su stvari koje služe za opremu stana i osobnu uporabu, gotovina, vrijednosni papiri, isprave, dokumenti, umjetnički predmeti, zbirke umjetnina, antikni predmeti i slično. Iznos koji se isplaćuje u slučaju nastanka štetnog događaja je nabavna cijena nove stvari, umanjena za iznos istrošenosti i ekonomske zastarjelosti. Cijene police ovise o veličini stana i širini pokrića, pa za trosoban stan svota osiguranja iznosi minimalno 90.000 kuna uz godišnju premiju od 108 kuna."Dom&Sreća" polica je Uniqa osiguranja koja uz rizik provalne krađe pokriva i osiguranje od požara.  Kod osiguranja od provalne krađe ugovorenog na vrijednost od 200.000 kuna cijena police je 320 kuna, no ako klijent ima alarmni sustav ili protuprovalna vrata cijena osiguranja je povoljnija. Naknada za osiguranje stvari i naknada troškova kod Uniqe ne mogu biti veći od prijavljene vrijednosti.I u društvu Velebit stvari kućanstva osiguravaju na nabavnu vrijednost novih stvari, umanjenu za iznos procijenjene istrošenosti. Za gotov novac, vrijednosne papire, nakit, krzna antikne predmete i slično  vrijednost se sporazumno određuje između osiguratelja i ugovaratelja osiguranja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close