Vrhunac tenzija u Španjolskoj, raste zabrinutost investitora

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2017. u 22:00
Katalonska vlada najavila je proglašenje neovisnost dva dana nakon referenduma/REUTERS

Težnje za neovisnošću mogu usporiti gospodarstvo, otjerati investitore i dovesti u pitanje sposobnost vlade u Madridu u vladanju situacijom.

Financijska tržišta do sada nisu obraćala previše pažnje na rastuću političku nestabilnost u Španjolskoj, no nakon eskalacije tenzija u nedjelju to bi se moglo promijeniti, upozoravaju inozemni analitičari.

Katalonski referendum ipak nije mogao proći bez nasilja. Iako je ujutro otvoreno 2300 birališta sugerirajući da će sve ipak proći mirno, središnja vlast u Madridu ostala je pri stavu da je izjašnjavanje pet milijuna Katalonaca o neovisnosti protuzakonito te je policija na mnogim mjestima prekinula glasovanje. U središtu Barcelone policija je ispaljivala gumene metke na građane, a Reuters prenosi da je 38 osoba lakše ozlijeđeno.

 

400 baznih

bodova raširila bi se razlika u prinosu španjolskih obveznica u najgorem scenariju

Time se najdublja politička kriza u Španjolskoj nakon obnove demokracije prije četiri desetljeća popela na višu razinu. Gledajući izvedbu indeksa Madridske burze IBEX 35, najava referenduma kojim najbogatija španjolska regija odlučuje o neovisnosti do sada nije pretjerano uznemiravala investitore. U posljednjih godinu dana indeks je ojačao gotovo 19 posto dok se razlika u prinosu na španjolske obveznice u odnosu na njemačke tijekom rujna neznatno promijenila i stabilan je na 114,5 baznih bodova.

No, zbog jučerašnjih događanja investitori će sada obraćati više pažnje na situaciju u Španjolskoj, kaže za Bloomberg Angel Talavera, ekonomist u londonskom Oxford Economicsu. Dok vlada u Madridu ne želi ni čuti za priznavanje rezultata referenduma, katalonske težnje za neovisnošću mogu usporiti gospodarstvo, otjerati investitore i dovesti u pitanje sposobnost središnje vlade da drži situaciju pod kontrolom.

"Novac ne voli nesigurnost.. U jednom će trenutku investitori shvatiti da bi ova situacija mogla imati dugoročne posljedice", ističe Talavera. Španjolsko gospodarstvo raste već 16 tromjesečja, a središnja banka očekuje da će ove godine BDP porasti 3,1 posto. No, i u posljednjem izvješću središnja je banka naglasila kako tenzije u Kataloniji mogu narušiti poslovno povjerenje. K tome, sjeveroistočna regija sudjeluje s petinom u španjolskom BDP-u, pa porezni prihodi iz Katalonije značajno utječu na sposobnost otplate 1,1 bilijuna eura španjolskog duga.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast na naslovu. Svjetski burzovni indexi su probili sve povjesne rekorde ovaj kvartal ali kod Poslovnog dnevnika “zabrinutost raste”.

New Report

Close