Višak tekućeg računa 16,3 posto viši

Autor: Poslovni dnevnik , 01. siječanj 2018. u 22:00
Pozitivan utjecaj od turizma, ističu analitičari HNB-a/Patrik Macek/PIXSELL

Podaci Hrvatske narodne banke pokazuju da je suficit iznosio 3,9 milijardi kuna.

Hrvatska je u trećem tromjesečju ostvarila suficit tekućeg računa platne bilance u iznosu od 3,87 milijardi eura, što je 16,3 posto više nego u istom razdoblju lani, čemu su, usprkos većem manjku u robnoj razmjeni s inozemstvom, pridonijela pozitivna kretanja na računu usluga, posebice turizma koji je ostvario prihod od gotovo šest milijardi eura, pokazuju najnoviji podaci HNB-a.

"U 2017. godini nastavio se bilježiti i dalje zamjetan višak na tekućem i kapitalnom računu. On je u trećem tromjesečju 2017. zamjetno porastao u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ne samo zbog iznimno dobre turističke sezone, čija su kretanja privremeno nadjačala pogoršanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom, već i zbog nižeg manjka na računu primarnog dohotka povezanog sa situacijom u Agrokoru", ističu analitičari Hrvatske narodne banke (HNB) u publikaciji "Makroekonomska kretanja i prognoze".

Deficit na računu roba porastao za 12,2 posto, na 2,14 milijardi eura. Povećanje manjka robne razmjene u trećem tromjesečju nastavilo se uz rast robnog uvoza nešto brži od rasta izvoza.

Komentirajte prvi

New Report

Close