Valutna tržišta burno reagirala na intervju američkog predsjednika

Autor: Tomislav Pili , 22. srpanj 2018. u 22:01
Foto: Reuters

Često komentiranje tečaja velik je zaokret u odnosu na Trumpove prethodnike u Bijeloj kući.

Američki predsjednik Donald Trump našao je – uz trgovinski rat s Kinom i Europom – još jednu “zanimaciju” – dizanje i spuštanje tečaja dolara. Valutna tržišta krajem prošloga tjedna burno su reagirala na njegov intervju u kojem je kazao kako je jaki dolar doveo Ameriku u podređeni položaj.

Trump je kritizirao politiku američke središnje banke i izrazio zabrinutost zbog mogućeg negativnog utjecaja povećanja kamata i jačanja dolara na američko gospodarstvo i konkurentnost američkih kompanija. Po objavi intervjua američki je dolar u samo nekoliko minuta oslabio 0,5 posto. Bijela kuća naknadnom je izjavom pokušala ublažiti štetu priopćivši kako predsjedniku nije bila namjera vršiti pritisak na Fed. Međutim, ovo nije prvi put da Trump komentira tečaj kada misli da je previsok ili prenizak, što je veliki zaokret u odnosu na njegove prethodnike.

Reuters podsjeća na nekoliko njegovih sličnih “ispada”. Tako je u siječnju prošle godine, nakon poslijeizbornog uspona tečaja, izjavio kako je američka valuta “prejaka”, a to je ponovio i tri mjeseca kasnije. No, već lanjskog srpnja je kazao kako mu se sviđa što “dolar nije prejak”. Nakon višemjesečnog slabljenja tečaja, u siječnju ove godine je kazao da želi jaki dolar. Osvrćući se na posljednju Trumpovu izjavu, analitičar Admiral Marketsa Josip Kokanović ističe kako nije uobičajeno da se američki predsjednici upliću u monetarnu politiku, ali kada je Trump u pitanju, komentar je očekivan. “Trump ne prestaje razbijati tabue. Krenuo je s rušenjem svjetskog trgovinskog sustava kojeg je upravo Amerika postavila, zahladio odnose s većinom saveznika i istovremeno sjeo za stol s najvećim ‘neprijateljem’ – Kim Jong Unom”, komentira Kokanović.

“Razlog slabljenja je očekivanje dijela investitora da će Fed možda uzeti u obzir Trumpove komentare i usporiti tempo dizanja kamatnih stopa. Ako do toga dođe, posjedovanje dolara bit će za nijansu manje isplativo nego se očekivalo. U takvoj situaciji dio investitora je odmah odlučio prodati dolar. Budući da je trend jačanja dolara trajao mjesecima (upravo to je dovelo do Trumpovih komentara), moguće je da će suprotni trend također trajati tjednima i mjesecima”, naglašava Kokanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close