Vaba banka kreće u dokapitalizaciju

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2014. u 22:00
Banka dobiva novog ulagača/MJ/PIXSELL

Smanjenje bi iznosilo 21,4 milijuna kuna što bi se unijelo u bančine rezerve.

VABA banka objavila je u utorak poziv na skupštinu dioničara na kojoj će se 12. svibnja odlučivati o smanjenju i povećanju temeljnog kapitala.

Smanjenje bi iznosilo 21,4 milijuna kuna što bi se unijelo u bančine rezerve, a zatim bi se kapital povećao za 75 milijuna kuna na 125,6 milijuna kuna. Uplatu bi upisom dionica izvršio češki ulagač J&T banka. Također, dioničari bi J&T banci odobrili daljnje stjecanje dionica bez obveze davanja ponude za preuzimanje. VABA-ina stopa adekvatnosti kapitala krajem prošle godine spustila se na 9,35 posto, što je niže od zakonskog minimuma od 10 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pitajmo se po stoti put zasto HNB tolerira kapitalnu neadekvatnost u VABI, a Centar banku je ekspresno potjerala u stecaj. Zasto u Hrvatskoj postoje razliciti kriteriji za razne sudionike na trzistu? Zasto nitko ne govori da je HNB promijenila stav spram VABE nakon sto je Ministarstvo poduzetnistva razvlastilo Alternative i uzelo im upravljanje nad FGS-om, dodijelio to bez natjecaja drugom drustvu, a HNB je odmah nakon toga promijenilo stav prema VABI? Nitko vise ne spominje nekompetentnost Alternativa i cinjenicu da su sprzili 150 milijuna tudjeg novca i nikome nista.

New Report

Close