Uzlet dolara nakon izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. studeni 2012. u 18:06
Ilustracija

Euro se u međuvremenu spustio na najnižu razinu prema dolaru od 11. listopada od 1,2846 dolara.

Dolar je u petak na međunarodnim deviznim tržištima dosegnuo najvišu razinu u šest mjeseci prema jenu i najvišu razinu u tri mjeseca prema euru budući da je u SAD-u u listopadu otvoreno osjetno više radnih mjesta nego što se očekivalo. Dolar je u takvim okolnostima nakratko zabilježio najvišu razinu prema jenu od 27. travnja, od 80,67 jena. Potom se njime trgovalo po 80,59 jena, što znači da je u plusu 0,5 posto u odnosu na prethodno zatvaranje.
Euro se u međuvremenu spustio na najnižu razinu prema dolaru od 11. listopada od 1,2846 dolara. Kasnije se stabilizirao na 1,2864 dolara, što znači da je na gubitku prema prethodnom zatvaranju od oko 0,6 posto. U središtu pozornosti ulagača bilo je najnovije izvješće o stanju američkog tržišta rada, posljednji u nizu značajnih pokazatelja iz američkog gospodarstva pred predsjedničke izbore 6. studenoga.

U listopadu su američki poslodavci povećali broj radnih mjesta za 171 tisuću, znatno više od 125 tisuća očekivanih. Američka vlada je objavila i da je u prethodna dva mjeseca, kolovozu i rujnu, otvoreno čak 84 tisuće radnih mjesta više nego što je prvotno objavljeno. Stopa nezaposlenosti pritom je blago uvećana prema mjesecu ranije, na 7,9 posto, što je u skladu s očekivanjima tržišta. Pojedini analitičari smatraju da, iako bolji od očekivanja, najnoviji podaci neće dovesti do značajnijeg zaokreta na američkom tržištu rada.

"Novozaposlenih bi trebalo biti dvostruko više nego što sadašnje brojke pokazuju da bi se stopa nezaposlenosti spustila na oko sedam posto, kada se ljudi počinju vraćati potrazi za poslom", kazao je Joseph Trevisani, glavni tržišni strateg u tvrtki Worldwide Markets. Euru je pak dodatni uteg bila odluka grčkog suda koja navodi na zaključak da mirovinska reforma kakvu zahtijevaju međunarodni zajmodavci možda nije u skladu s grčkim ustavom. To potiče zabrinutost da Atena možda neće moći provesti mjere štednje koje bi joj omogućile isplatu nove, prijeko potrebne tranše pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close