Svijet novca
Znate li tko je Cathie Wood?

Preko noći se pretvorila u senzaciju koja je potpuno pomela konkurenciju i postala predmet obožavanja investitora

Cathie Wood zabljesnula je u jeku pandemije, zahvaljujući pronicljivoj ulagačkoj strategiji.

Mario Gatara
31. prosinac 2022. u 09:11
Cathie Wood, osnivačica, izvršna te investicijska direktorica ARK Investa/Reuters

Većina čitatelja Poslovnog dnevnika vjerojatno je, ako ništa drugo, a onda barem čula za Warrena Buffetta. U nepreglednoj gomili fond menadžera, samozvanih čarobnjaka i gurua koji svako toliko zabljesnu u svijetu financija (i uglavnom se vrlo brzo ugase), Buffett se uvjerljivo najčešće spominje kao uzor mnogima, legenda ili još jednostavnije, GOAT (najveći svih vremena).

Na stranu dovitljive šale i skromni javni nastupi simpatičnog starca koji većinu ne ostavljaju ravnodušnim, ključ njegove reputacije jest – konzistentnost. Već desetljećima Buffett svojim dioničarima nudi prinose koji nadmašuju tržišni prosjek; usporedna izvedba njegovog Berkshire Hathawaya i S&P 500 indeksa uistinu izgleda spektakularno.

25

posto smanjena je vrijednost fonda Ark Innovation ETF tijekom 2021. godine

Pomela konkurenciju

A znate li tko je Cathie Wood? Svako toliko tržište izbaci neku zvijezdu, a gospođa Wood je zabljesnula u jeku pandemije, zahvaljujući pronicljivoj ulagačkoj strategiji kojom je sve karte bacila na, kako ona to naziva, “disruptive innovation”, ili u prijevodu, revolucionarne tehnologije. I itekako pogodila: njen Ark Innovation ETF, jedini iz ergele fondova Ark Investment Managementa kojima se trguje na burzi, lockdown u veljači 2020. godine dočekao je s imovinom od oko dvije milijarde dolara – samo godinu dana kasnije, ukupna imovina fonda iznosila je vrtoglavih 28 milijardi dolara.

Cathie Wood se preko noći pretvorila u senzaciju koja je potpuno pomela konkurenciju i postala predmet obožavanja investitora, osobito mlađih generacija koje, za razliku od opreznih dinosaura, “kuže” nove tehnologije. Njena privrženost dionicama Tesle, kriptovalutama i mladim kompanijama koje tek trebaju pokazati svoj puni potencijal, kao i iznimno hrabre procjene i projekcije, priskrbile su joj naklonost hordi mladih ulagača i osigurale dotok enormne količine svježeg kapitala. Uz troznamenkast prinos tijekom 2020. godine, kojim je ARKK uvjerljivo nadmašio tržišni prosjek, u fond se u tih godinu dana slilo gotovo 15 milijardi dolara svježeg kapitala investitora. No kako to obično biva, većina njih je ušla – prekasno.

Od tih 15 milijardi dolara, više od polovice je u fond pristiglo u razdoblju od prosinca 2020. do kraja veljače 2021. godine, kada su se dionice ETF-a kretale između 110 i 150 dolara. Od tada do danas cijena dionica se kretala isključivo u jednom smjeru – nizbrdo. Doduše, ta je činjenica tek u manjoj mjeri pokolebala njenu sljedbu; tijekom 2021. godine, u kojoj je vrijednost imovine fonda smanjena za četvrtinu, evidentiran je neto priljev od oko pet milijardi dolara (svježeg kapitala).

Ove godine, unatoč povremenim odljevima, pristiglo još 1,5 milijardi dolara, ohrabreno valjda sve luđim projekcijama koje Cathie Wood, poput kakvog modernog apostola, uporno propovijeda društvenim mrežama.

Još tijekom prošle godine gađala je prosječan godišnji prinos od 15%; nakon intenzivnog pada, u travnju ovo godine svoje je sljedbenike uvjeravala kako ARK Investment ETF ima potencijala za prosječan godišnji prinos od 50 posto.

Zarazni optimizam

Ima toga još. U rujnu prošle godine predviđala je da bi cijena bitcoina u idućih pet godina mogla dogurati do pola milijuna dolara; sada misli da bi do 2030. godine bitcoin mogao porasti do milijun dolara. Njen je optimizam zarazan i očito bez granica, te nerijetko graniči s kakvom parodijom, a njeni nastupi pršte čudnovatim vizijama u kojima glavnu ulogu imaju autonomna vozila, kriptovalute, pametni lijekovi i umjetna inteligencija.

I upravo to je ključ velikih oscilacija u izvedbi fonda: Cathie Wood je zapravo hrabro zakoračila u svijet modernih tehnologija u oportunom trenutku, obilježenom rekordno niskim kamatnim stopama i masovnom selidbom aktivnosti u online svijet (uslijed lockdowna). Paradigma se u međuvremenu drastično izmijenila, no Cathie Wood je ostala lojalna “to-the-moon” mentalnom sklopu, svojoj investicijskoj filozofiji i svjetonazoru (ARK je zapravo – arka).

“Istina će pobijediti”, neumorno odgovara svojim kritičarima koji već odavno upozoravaju na brojne problematične aspekte njene ulagačke filozofije. Ali nije pomoglo. Barem ne njenim ulagačima. Baš kao niti činjenica da se sredinom prošle godine na tržištu pojavio SARK, oznaka za AXS Short Innovation Daily ETF koji pokušava replicirati inverznu izvedbu Ark Innovation ETF-a.

I dok Cathie Wood neumorno pokušava uhvatiti nož u padu, njena arka tone sve dublje i, kumulativno gledajući, već mjesecima gleda u leđa S&P 500 indeksu, ali i gospodinu koji je u kolovozu napunio 92 godine i ne pokazuje (vidljive) znakove umora. Za razliku od Cathie Wood, Warren Buffett je doista rijetka zvjerka, oličenje konzistentnosti u svijetu financija čija je igračka, trenutno vrijedna više od 600 milijardi dolara, na Wall Streetu doista prava anomalija, iznimka koja valjda potvrđuje pravilo.

New Report

Close