Uzbuna na tržištu: Cijene prirodnog plina ne prestaju rasti

Autor: Poslovni.hr , 14. rujan 2021. u 09:37
FOTO: REUTERS/Mike Blake/File Photo

Cijene prirodnog plina u SAD-u na razini su od oko 5 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (MMBtu), porasle su više nego dvostruko u odnosu na prethodnu godinu. Kada je početkom kolovoza cijena prešla razinu od 4 dolara, to je bilo nešto što se ne viđa često, osobito uoči zimske sezone grijanja.

Drugdje u svijetu, šok je još jači: futuresi na referentnim tržištima u Istočnoj Aziji su četiri puta skuplji nego prije godinu dana, dok su spot cijene prirodnog plina u Europi pet puta veće. Obje cijene premašile su razinu od 18 dolara za milijun BTU-a, piše Wall Street Journal.

Cijene prirodnog plina u Europi obično su niže nego u Aziji, ali su se morale penjati kako bi privukle fleksibilne terete ukapljenog prirodnog plina, prenosi tportal.

“Svakoga dana, Azija i Europa igraju žestoku utakmicu oko toga tko nudi bolje uvjete”, rekao je Anatolij Feigin, komercijalni direktor američkog izvoznika LNG Cheniere Energy.

Cijene su dodatno alarmantne, s obzirom na činjenicu da donedavno prezasićena Amerika sada zaostaje u zalihama za zimu. Podaci iz US Energy Information Administrationa pokazuju da su zalihe prirodnog plina u podzemnim skladištima prošlog tjedna bile 7,4 posto ispod petogodišnjeg prosjeka, a tek nešto više od 2018. godine, kada su zalihe prirodnog plina bile na rekordnoj niskoj razini uoči zime.

Kako smo došli do ove točke? Potrošnja u SAD-u zapravo nije pokretačka snaga. Ukupna domaća potrošnja prirodnog plina u lipnju bila je u skladu s razinom 2020. godine, prema US Energy Information Administration. Pravi krivac je međunarodna potražnja. Tipično, višak prirodnog plina tijekom ljeta, koji se ne ukapljuje i izvozi na inozemna tržišta, ulazi u podzemna skladišta. Ova unutarnja akumulacija zaliha ove godine nije se dogodila onoliko često koliko u SAD-u, koja povećava svoje proširene kapacitete za ukapljivanje. U prvoj polovici godine SAD su izvozile oko 10 posto prirodnog plina, odnosno 41 posto više nego godinu dana ranije, prema podacima EIA-e.

Unatoč zdravom ritmu uvoza LNG-a ove godine, Azija i Europa vjerojatno će trebati više zaliha kako bi se pripremili za zimu. Nemerički izvoznici LNG-a nisu povećali isporuke u takvom volumenu zbog različitih problema vezanih uz održavanje. Europa je osobito u opasnom položaju, približavajući se zimi, budući da Rusija, njezin najvažniji dobavljač prirodnog plina, usporava svoje zalihe piše tportal.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close