Uskoro prvi domaći venture capital fond

Autor: Bernard Ivezić , 16. listopad 2014. u 22:01
Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave Hamag-Bicroa/Petar Glebov/PIXSELL

Visoko-tehnološkim izvoznim tvrtkama nedostaje ulagač koji bi investirao od pola do nekoliko milijuna eura u njihovo širenje.

Započeli smo razgovore sa Svjetskom bankom o osnivanju prvog hrvatskog venture capital (VC) fonda vrijednog 40 milijuna eura izjavio je Boris Guina, zamjenik predsjednika Uprave Hamag-Bicroa.

Riječ je o projektu o kojem se govori već gotovo dvije godine i čiji je cilj poduprijeti veći broj perspektivnih domaćih startupa u brzom širenju na strana tržišta. Guina nije želio detaljnije o razgovorima sa Svjetskom bankom za koje navodi da su u ranoj fazi te da uključuju i animiranje potencijalnih privatnih ulagača. Početkom tjedna Goran Becker, član Uprave Hamag Investa. govoreći pred hrvatskim izvoznicima, najavio je da država od Svjetske banke želi uzeti zajam od 20 milijuna eura za VC fond. Naveo je da će preostalih 20 milijuna eura pokušati namaknuti od zainteresiranih ulagača, među inima, mirovinskim fondovima, EBRD-om, EIB-om, korporativnim ulagačima i međunarodnim institucijama.

Becker pri tome nije naveo koji bi bio model upravljanja, finski ili bugarski, već jedino da sa Svjetskom bankom izravno pregovara Ministarstvo financija. Potencijalni veliki korporativni investitori poput Agrokora, Hrvatskog telekoma i Vipneta zasad nemaju komentara. Iz HT-a su poručili da već neko vrijeme sudjeluju u razvoju hrvatskog startup ekosustava te pruža maksimalnu podršku putem hub:raum-a, startup inkubatora Deutsche Telekom Grupe. Uz to, podupiru i Zagrebački inkubator poduzetništva (ZIP).U dva zagrebačka startup inkubatora ZIP-u i CORE Inkubatoru kažu da su zainteresirani za suradnju s prvim hrvatskim VC fondom. U Impact Hubu su pak suzdržani od komentara.

Među poslovnim anđelima doznajemo da vlada veliki interes za realizacijom ovog projekta, ali se kao glavno pitanje postavlja koji će biti model upravljanja s obzirom da VC fondovima u pravilu ne upravlja država. Malo veći investitori ističu da bi voljeli vidjeti program rada novog fonda s obzirom da se i na lokalnoj razini osnivanju ili najavljuju nešto manji, tzv. seed fondovi, poput onoga koji je napravio ZIP i onoga koji najavljuje Grad Zagreb.Navode da su konzultacije koje je Hrvatska imala sa Svjetskom bankom unazad mjesec dana pokazale da je osnivanje domaćeg VC fonda veliki prioritet s obzirom da nedostaju ulagači koji bi poduprli visoko-tehnološke izvozne tvrtke s investicijama od pola do nekoliko milijuna eura.

Komentari (5)
Pogledajte sve

@JudSuss
Voljela bih da mogu prešutjeti, al evo nekoliko komentara;
1. Koju si školu završio da tamo ne upišem svoje dijete jer si poprilično nepismen?!😂 nemogu se pise ne mogu itd…
2. Koliko sam shvatila/pročitala radi se o VC fondu SEE (nađi na google što to znači
3. Nije ustina da država ne može sudjelovati u osnivanju VC fonda i biti poliy maker
4. E sad…g.Beckera ne poznajem, al’ Guina-moj kolega s faksa, pa evo malo ppdataka;
-da, bio maneken dok je studirao, pa?
-studirao kao i ja 5 g. Jel to previše?
-završen EMBA
-izvršni direktor izvoza u Ledu. Osnivao Ledove kompanije u regiji i vodio cijelu SEE (jesi li ugooglao?). Zbog rezultata plaćen mu gore navedeni EMBA Izbacen? 😊😊😊
-Zagreb plakat od gubitaša doveo u stabilnu tvrtku s rastom prihoda i dobiti svake sljedeće godine. Zbog toga 3 godine među 1% managera po Zlatnoj knjizi hrvatskog poduzetništva. Izvor: Poslovna.hr. izbačen? 😊😊😊
4. Dečki se trude, a nepismeni ‘hejteri’ poput tebe pljuju po svakoj ideji skrivajući se iza nikova i izmišljajući laži o ljudima. Pokreni se, osnuj svoju tvrtku, ne krivi mamu i tatu cijeli život…eto vam prilike ‘hejteri’.

Dečki su kroz HAMAG skužili- kako se ČVRSTO osiguravaju investicije u
izvozne programe KOJI SU UGOVORNO ZAOKRUŽENI S STRANIM FONDOVIMA- te
da nemaju šta izgubiti…

ORGANIZIRATI ĆE fond za ulagače, KOJI ĆE usput, IMATI I podršku
HAMAGA i usputnih banaka sa svim jamstvima , koja idu uz sklapanje
takvih kredita…SA FODNOVIA / novcima /KOJE JE STAVILA NA RASPOLAGANJE E U .

SVE PET , dečki….pametno. Vi samo vrtite lovu, i tražite ulagače.

upravo stasali vrhunski trejderi i investicijski stručnjaci!!! bit će para, blago nama![emo_smijesak]

Clanak je diletantski. Kao prvo drzava nemoze biti vlasnik VC fonda (ako je EU clanica). Hrvatski fond nemoze biti jer u Hr nema dovoljno suvislih investicija da bi fond mogao imati “efikasan portfelj ulaganja”.
HR zapravo ne treba VC fond (nazalost) jer ima vrlo slab R&D tako da VC nebi pomogao takvoj ekonomiji.

Pogledao sam nabrzinu biografije spomenute gospode. Nasao sam slijedece:
Guina je bio maneken (!?), ima ekonomski fakultet nakon dugog studiranja i manekenstva. Izbacen iz Leda, izbacen iz ZagrebPlakata- sada je na drzavnoj sinekuri u Hamagu.

Becker zavrsio visu informaticku u Varazdinu. Zavrsio dopisni univerzitet u USA. Bio nitko i nista u Reifeisen banci te kao clan ZG organizacije SDP-a uhljebljen u Hamagu.

Kako netko misli da ce ova gospoda ista suvislo uloziti cak kada bi tehnoloski naprednih start upova i bilo?

Vjerojatno i nije ideja da se ulaze suvislo nego da se pomogne SDPu bliskim poduzetnicima i “kontraverznim poduzetnicima”. Uvijek isto.

New Report

Close