UniCredit unajmio vrhunskog lobistu da mu izgladi narušene odnose s državom

Autor: Tomislav Pili , 11. kolovoz 2022. u 07:57
UniCredit je angažirao Gianlucu Comina, veterana talijanske lobističke scene/Reuters

Propalo preuzimanje Monte dei Paschija i dalje se odražava na talijanskog bankarskog diva.

UniCredit, druga po veličini banka u Italiji, angažirala je vodeću agenciju za odnose s javnošću kako bi popravila svoje odnose s talijanskom vladom nakon lanjske propasti preuzimanja banke Monte dei Paschi di Siena.

Kako navodi Financial Times, ovaj potez naglašava koliko je šefu UniCreditu, Andrei Orcelu, važno poslovanje na domaćem tržištu, odakle dolazi polovica bančinih prihoda.

Spaljeni mostovi
Monte dei Paschi država je spasila od propasti 2017. godine ulivši nekoliko milijardi eura u najstariju banku na svijetu. Međutim, regulativa Europske unije zahtijeva da država nakon nekog vremena izađe iz vlasništva, pa je talijanskoj vladi Europska komisija postavila rok do kraja prošle godine da svoj većinski udjel proda.

Zainteresirani kupac bio je UniCredit, ali do dogovora na kraju ipak nije došlo. Naime, dvije strane nisu se uspjele dogovoriti oko visine iznosa dokapitalizacije Monte dei paschi. UniCredit je tvrdio kako u Monte dei Paschi treba uliti još 6,5 milijardi eura, dvostruko više nego što je procjenjivala vlada.

Propast transakcije loše se odrazila na odnose vlade i UniCredita. Vlada je optuživala banku da je uništila višemjesečni trud na finaliziranju preuzimanja te što mora tražiti produženje roka od Europske komisije.

50

posto prihoda UniCredita dolazi sa talijanskog tržišta

Kako bi obnovio “spaljene mostove”, Andrea Orcel angažirao je Gianlucu Comina, veterana talijanske lobističke scene i osnivača agencije Comin & Partners iz Rima, tvrde upućeni izvori FT-a iz Rima i Milana.

Comin je odbio komentirati te navode, kao i glasnogovornik UniCredita. Ipak, dodao je kako je bančin “uspjeh u Italiji ključan za uspjeh u cjelini” te da je “jasno da možemo i trebamo učiniti više na ubrzavanju transformacije poslovanja na talijanskom tržištu”.

Preuzeo kormilo
Izglađivanje odnosa s vladom navodno se smatra ključnim u očuvanju bančina domaćeg poslovanja, tvrdi nekoliko izvora upoznatih sa komunikacijskom strategijom. “Andrea je možda cijeli život radio u inozemstvu, ali je odrastao u Rimu i savršeno je svjestan kako stvari ovdje funkcioniraju”, kazao je jedan FT-ov izvor.

Koliko je Orcelu bitno domaće tržište dovoljno govori i podatak da je prošloga mjeseca preuzeo vođenje poslovanja u Italiji od Niccola Ubertallija koji je na tu poziciju imenovan prije manje od godinu dana.

Unatoč činjenici da je UniCredit proteklih godina ulagao u spašavanje problematičnih kompanija, Andreu Orcela – bivšeg investicijskog bankara u švicarskom UBS-u – u Rimu smatraju nepouzdanim.

Kako se država “osvećuje”, pokazuje primjer preuzimanja Banca Popolare di Milano (BPM), treće po veličini banke u zemlji s poslovanjem fokusiranim na sjever Italije. U travnju su predstavnici UniCredita održali sastanak s dužnosnicima Europske središnje banke i Banke Italije kako bi ih izvijestili da je započelo dubinsko snimanje.

Dan kasnije vijest je objavljena u talijanskom medijima, što je lansiralo cijenu dionice BPM-a za 10 posto. UniCredit je morao odustati, a Banka Italije je demantirala da je bila izvor informacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close