Unatoč slaboj profitabilnosti, banke će isplaćivati dividendu

Autor: Tomislav Pili , 26. studeni 2020. u 14:01
Foto: Reuters

Europska središnja banka u izvješću o financijskoj stabilnosti predviđa da će se prinos na kapital banaka u eurozoni vratiti na predpandemijske razine 2022.

Oporavak profitabilnosti banke u eurozoni doći će tek 2022., objavila je jučer Europska središnja banka (ECB), ali je odvojeno sugerirala kako bi iduće godine mogla ukinuti zabranu isplata dividendi ako financijsko stanje banaka to bude dopuštalo. Kako prenosi CNBC, u objavljenom pregledu financijske stabilnosti ECB je naveo kako se već cijelo desetljeće banke u eurozone bore s niskom profitabilnošću kao naslijeđem prethodne ekonomske krize iz 2008. godine koje je donijelo niske kamatne stope i strožije regulatorne zahtjeve.

Devastirajući učinak

Međutim, recentna kriza izazvana koronavirusom dodatno je pogoršala stanje, a njezine posljedice osjećat će se i u narednim mjesecima.

„Profitabilnost banaka očekivano će ostati slaba“, izjavio je u priopćenju potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos. O razmjerima devastirajućeg djelovanja koronakrize govori podatak da je, prema podacima ECB-a, u lipnju prošle godine prinos na kapital (ROE) banaka u eurozoni iznosio oko 6 posto. Analitičari očekuju da će ROE ove godine pasti na 1,7 posto, da bi se iduće povećao na 3,1 posto, a 2022. na 5 posto. Drugim riječima, tek za dvije godine profitabilnost će se približno vratiti na predpandemijske razine.

Međutim, ECB je u izvješću naveo kako će predviđanja profitabinosti vjerojatno biti revidirana nadolje s obzirom na trenutno povećanje broja zaraženih i novim mjerama zatvaranja gospodarskih aktivnosti koje uvode europske države, ali i nesigurnošću kada će cjepivo biti dostupno većem dijelu stanovništva.

Produljena slaba profitabilnost banaka negativno će utjecati na kapacitet banaka da kreditnim plasmanima podrže realno gospodarstvo, upozorio je ECB, unatoč očekivanju da će kamatne stope ostati niske duže vremensko razdoblje.

Još jedan problem izvire i iz mogućih gubitaka po kreditima, posebno ako vlade povuku mjere za olakšavanje položaja dužnika, poput moratorija na otplatu, prije nego se gospodarstvo u potpunosti oporavi. U pesimističnom scenariju ECB predviđa da će se banke suočiti s lošim kreditima od 1,4 bilijuna eura, daleko više nego tijekom prošle krize. Kako je izjavio Luis de Guindos, moratoriji i državna kreditna jamstva produžili su vremensko razdoblje preslikavanja slabašne gospodarske izvedbe u gubitke po kreditima.

Očuvanje kapitala

Unatoč tome, potpredsjednik ECB-ova odbora za superviziju Yves Mersch izjavio je Financial Timesu kako će banke u eurozoni već iduće godine moći opet isplaćivati dividende dioničarima ako uvjere regulatore da su dovoljno financijski snažne za preživljavanje ekonomskog i financijskog pada koji je donijela kriza izazvana koronavirusom.

Podsjetimo, ECB je u ožujku zabranio bankama isplatu dividendi kako bi očuvale 30 milijardi eura kapitala. Međutim, bankarski lobi već mjesecima traži da se ta zabrana za snažnije bankle ukine. Yves Mersch smatra kako bi iz pravnih razloga ECB-u bilo teško takvu zabranu produžiti i na 2021. godinu. K tome, države izvan eurozone, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske i Švicarske signalizirale su da će iduće godine dopustiti isplatu dividendi.

S druge strane, američka središnja banka Fed za sada ne spominje mogućnost ukidanja zabrane. Očekuje se da službena odluka o tome neće biti donijeta prije objave novih ekonomskih predviđanja za eurozonu, najavljenih za 10. prosinca. Međutim, Carolyn Rogers, generalna tajnica Baselskog odbora za superviziju banaka, izjavila je nedavno da isplate trebaju biti zaustavljene sve dok dugoročni ekonomski i financijski utjecaj pandemije ne bude jasan.

Komentirajte prvi

New Report

Close