Unatoč optimističnim brojkama o inflaciji, BoE neće skoro snižavati kamatne stope

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Glavni ekonomist britanske središnje banke Huw Pill hladi očekivanja tržišta.

Glavni ekonomist Bank of England (BoE) Huw Pill poručio je u utorak da je smanjenje kamatnih stopa još uvijek daleko, unatoč izostanku loših vijesti o inflaciji.

Smatra da prebrzo smanjenje ključne stope nosi veće rizike od prekasnog sniženja što je stav koji je okosnica njegovog opreznog pristupa monetarnoj politici premda ima naznaka smanjenja inflacijskih pritisaka, objavio je Reuters.

Ulagači su ublažili svoje oklade da će BoE sniziti stope u nadolazećim mjesecima za vrijeme Pillovog obraćanja. Sastanak u kolovozu, ranije označen kao početna točka ciklusa rezanja stopa, više to nije.

“Kombinacija malih vijesti i protoka vremena donekle su približili smanjenje bankovnih stopa”, rekao je Pill u govoru na londonskom kampusu Poslovne škole Booth Sveučilišta u Chicagu.

BoE ide svojim putem

BoE mogao bi promijeniti politiku neovisno o američkim Fedu i ECB-u, od kojih će središnja banka eurozone vjerojatno krenuti sa snižavanjem cijene novca u lipnju.

Skroman rast BDP-a
“Ali taj nedostatak vijesti ne daje mi razloga da odstupim od osnovne linije koju sam već postavio”, dodao je Pill, rekavši da ostaje pri stavu s početka ožujka da je “vrijeme za smanjenje stope još neko vrijeme daleko”.

Prema pisanju Reutersa, Pill se smatra centristom u Odboru za monetarnu politiku britanske središnje banke. Na pitanje jesu li tržišta u pravu da su se usredotočila na smanjenje stope u kolovoz odbio je komentirati rekavši da je ispravno zadržati restriktivan stav. Poslovna istraživanja objavljena u utorak poduprla su njegov aktualni pogled na gospodarstvo.

“Gospodarski rast u Ujedinjenom Kraljevstvu nastavio se, iako skromnom brzinom, tijekom proteklih nekoliko mjeseci nakon tehničke recesije koju smo doživjeli u drugoj polovici prošle godine. A današnji podaci ankete svakako podupiru to stajalište”, rekao je Pill.

Premda se čini da će inflacija pasti ispod cilja britanske središnje banke od dva posto u nadolazećim mjesecima, glavni ekonomist BoE upozorio je da se ne “previše uzbuđujemo” zbog toga, s obzirom na to da će vjerojatno ponovno rasti kako godina bude odmicala.

Tržišta su se prethodno kladila na nešto ranije smanjenje ključne stope nakon što je zamjenik guvernera Dave Ramsden prošlog tjedna izjavio kako misli da bi inflacija mogla ostati na 2 posto, a ne dalje rasti.

Neovisno o Fedu i ECB-u
Pill je ističe da je raspon od oko tri do četiri posto za inflaciju usluga i rast plaća kompatibilan s ciljem od dva posto, u usporedbi s trenutnim stopama od oko šest posto. Problemi s anketom o radnoj snazi Ureda za nacionalnu statistiku rezultirali su time da BoE nije mogao dati onoliku težinu broju nezaposlenosti i zaposlenosti koliko bi želio, rekao je Pill.

Oštra korekcija službenih brojki zaposlenosti prošlog tjedna nije u skladu s anketama privatnog sektora, dodao je. Ranije u srijedu, voditelj kamatnih stopa Jonathan Haskel rekao je da je potrebno više opuštanja na britanskom tržištu rada kako bismo bili uvjereni da će inflacija ostati na dva posto.

Pill je rekao da bi BoE mogao promijeniti politiku neovisno o američkim Federalnim rezervama i Europskoj središnjoj banci, od kojih će ECB vjerojatno krenuti sa snižavanjem cijene novca u lipnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close