Unatoč krizi, 60 posto hrvatskih građana štedi jednak iznos kao i proteklih nekoliko godina

Autor: Poslovni dnevnik , 28. listopad 2020. u 21:59
Hrvati prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke/SHUTTERSTOCK

Motivi za štednju su razni, pa tako najveći dio anketiranih štedi kako bi stvorio financijsko zaleđe za nepredvidive situacije, …

Svijest hrvatskih građana o važnosti štednje nije se promijenila zadnjih godinu dana unatoč krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te ih kao i lani 83 posto smatra da je štedjeti važno, a prosječno na mjesec uštede 479 kuna, pokazala je anketa Erste banke.

Anketu je u rujnu za Erste banku na uzorku od 500 ispitanika provela agencija IMAS. Najviše anketiranih koji štednju smatraju važnom pripada dobnoj skupini između 15 i 29 godina, njih čak 92 posto.

Motivi za štednju su razni, pa tako najveći dio anketiranih štedi kako bi stvorio financijsko zaleđe za nepredvidive situacije (77 posto), 21 posto štedi za mirovinu, a manji dio za obrazovanje (četiri posto).

Prosječni iznos mjesečne ušteđevine hrvatskih građana povećao se za 10 kuna u odnosu na prošlu godinu, na 479 kuna. Gotovo 60 posto štediša izjasnilo se da je uštedjelo jednak iznos kao i proteklih nekoliko godina, dok je 21 posto izjavilo da su ove godine uštedjeli nešto manje i to najviše zbog troškova života koji su porasli, dok su primanja ostala ista.

Oko 18 posto ispitanika je kao razlog smanjenja mjesečne štednje navelo smanjenje prihoda uzrokovanih krizom zbog pandemije koronavirusa, a tu je i odlazak u mirovinu.

Nadalje, oko 15 posto štediša uštedjelo je više nego u proteklih nekoliko godina. Za čuvanje ušteđevine, štedne račune koristi 41 posto ispitanika, nešto manje nego lani kada je svoj novac na taj način čuvalo 43 posto ispitanika.

Isto tako, 18 posto ispitanika sredstva čuva u obliku životnih osiguranja, dok novac na stambenoj štednji drži 11 posto ispitanika. Neznatno se povećao, s devet na 10 posto, postotak onih koji štede u gotovom novcu.

S obzirom da razdoblje niskih kamatnih stopa traje već duže razdoblje, četvrtina njih zbog toga ušteđeni novac drži na tekućem računu, petina je novac uložila u kupnju nekretnine dok ih je 16 posto ušteđeni novac podijelilo s obitelji.

Erste je anketu proveo i u drugim zemljama. Najviše novca na mjesečnoj razini uštede Austrijanci, 272 eura, što je 13 eura više u odnosu na prošlu godinu.

Slijede Slovaci i Česi sa 113 odnosno 109 eura, dok četvrto mjesto dijele Hrvati i Mađari koji mjesečno uštede jednak iznos od 63 eura, pri čemu se štednja Mađara smanjila za dva eura u odnosu na prošlu godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close