Ulagači ponovno skloniji poduzimanju rizika: Euro ojačao, dolar oslabio

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. ožujak 2018. u 13:16
Foto: Thinkstock

Dolar, čija cijena obično pada kad ulagači manje zaziru od rizičnijih investicija, u međuvremenu je oslabio, skliznuvši 0,1 posto prema košarici drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta.

Euro je u ponedjeljak ojačao na međunarodnim tržištima, a dolar je oslabio, jer su ulagači ponovno skloniji poduzimanju rizika nakon snažnih podataka s američkog tržišta rada i stišavanja strahova od mogućeg trgovinskog rata.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,2328 dolara, što znači da je ojačao 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u petak. Tečaj zajedničke europske valute drži se i dalje ispod najviših razina u tri godine od 1,2556 dolara, koje je nakratko dosegnuo u veljači.

Dolar, čija cijena obično pada kad ulagači manje zaziru od rizičnijih investicija, u međuvremenu je oslabio, skliznuvši 0,1 posto prema košarici drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta. Američka je valuta u takvim okolnostima prema japanskoj oslabila 0,3 posto, na 106,51 jena.

Budući da se u Europi ne očekuje objava ključnih gospodarskih pokazatelja, u fokusu tržišta bit će današnji sastanak ministara financija eurozone. Tržišta će najviše zanimati njihovi komentari vezani uz trgovinski protekcionizam nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina.

Premda je euro oslabio prošloga tjedna pod utjecajem komentara iz Europske središnje banke (ECB), koji su bili više usmjereni labavljenju monetarne politike nego se očekivalo, trgovci su poduprli jačanje eura jer očekuju da će ulagači nastaviti s ulaganjima u eurozonu zbog oporavka tamošnjih gospodarstava.

Na dobitku su jutros bile i valute koje nose veće prinose, poput australskog i novozelandskog dolara, a ojačala je i britanska funta, za 0,2 posto prema američkom dolaru, na 1,3871 dolara.

Što se jena tiča, tržišni sudionici su kazali da su aktualna politička zbivanja u Japanu donekle prigušila jačanje dionica na japanskom tržištu a pružila određenu podršku jenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close