Ukrajina usvojila zakon o regulaciji kriptovaluta i ‘digitalnoj hrivnji’

Autor: Tomislav Pili , 09. rujan 2021. u 22:00
Novi zakon dolazi pred predsjednika Volodimira Zelenskog/REUTERS

Još donedavno ukrajinske vlasti smatrale su kriptovalute prijevarom i slale policiju u pretrese mjenjačnica.

Ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se legaliziraju i reguliraju kriptovalute i tako postala peta država u svijetu koja je zakonodavno “pripustila” tu vrstu digitalne imovine u svoj financijski sustav.

Za razliku od El Salvadora koji je ovoga tjedna uveo bitcoin kao zakonsko sredstvo plaćanja, ukrajinski zakon i dalje ne priznaje kriptovalute na taj način niti ih stavlja u isti rang sa nacionalnom valutom hrivnjom.

Međutim, do 2022. Ukrajina će otvoriti tržište kriptovaluta poduzetnicima i investitorima. Tijekom prošlomjesečnog službenog posjeta SAD-u ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govorio je kako zemlja gradi “zakonito inovativno tržište virtualne imovine”.

Ministar digitalne transformacije Mihailo Fedorov dodao je kako Ukrajina modernizira platni sustav kako bi središnja banka bila u mogućnosti izdati digitalnu valutu.

U svakom slučaju, veliki je to zaokret za Ukrajinu čije su vlasti još donedavno kriptovalute smatrale “prijevarom”, a policija je često pretresala tvrtke koje se bave kriptovalutama.

U posljednjih nekoliko tjedana, uz El Salvador, kriptovalute je zakonski regulirala i Kuba dok je Njemačka dopustila investicijskim fondovima ulaganje u tu vrstu imovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close