U Sloveniji slijedi bitka kartičara za 200 milijuna eura Dinersovog prometa

Autor: Danijela Jozić/VLM , 20. svibanj 2013. u 22:00
Tomaž Lovše tvrdi da će ovih dana dobiti novac od prodaje Diners Cluba Italija te tvrtke Dinit te i da će svi problemi s plaćanjem biti riješeni/PIXSELL

Službeno se ne zna koliki je dug slovenskog Dinersa no iz te tvrtke poručuju da vjerovnici nemaju razloga za paniku.

Nakon što je Banka Slovenije u petak, 17. svibnja poduzetniku Tomažu Lovšeu i njegovoj tvrtci Findale (sto postotni vlasnik Diners Cluba Slovenija) oduzela dozvolu za obavljanje platnog prometa, u narednim  će se mjesecima na kartičarskom tržištu u deželi voditi bitka za preuzimanje Dinersovog tržišnog udjela.

Diners Club Slovenija ima oko 80 tisuća korisnika i riječ je o tržišnom udjelu od pet posto (u susjednoj je državi oko 1,6 milijuna izdanih kartica). Mjereno prema financijskoj vrijednosti prometa plaćenog Dinersovim karticama riječ je o udjelu od oko 10 posto. Ljubljanski poslovni list Finance računa da se Dinersovim karticama godišnje plati transkacija u vrijednosti od 200 milijuna eura (prema podacima Banke Slovenije lani je 2,48 milijardi eura iznosio promet kreditnim karticama). Spekulirajući o konkurentima koji bi mogli preuzeti Dinersov dio kartičarskog kolača Finance ističu da Dinersove kartice omogućuju obročno plaćanje u čemu su pak najjači trgovci sa svojim karticama lojalnosti, zatim NLB i Banka Koper (kroz Mastercard). Najveći pak Dinersov konkurent – American Express – u Sloveniji ne bilježi značajniji broj korisnika. Inače, vlasnik Diners Cluba Slovenija Tomaž Lovše je najavio tužbu Vrhovnom sudu protiv Banke Slovenije zbog cijelog slučaja . Također, tvrdi da će početkom ovog tjedna dobiti novac od prodaje Diners Cluba Italija te tvrtke Dinit iz Izole te da će svi problemi s plaćanjem biti riješeni.

 

10posto

prometa od 2,48 milijardi eura koliko se 'popegla' u Sloveniji otpada na Diners

Te dvije tvrtke kćeri prodao je još u siječnju a od slovenskih se novinara može čuti da Lovše već nekoliko mjeseci najavljuje da će mu na račune sjesti novac od tih transakcija, no to se ne događa. Nije službeno poznato koliki je dug slovenskog Dinersa no iz te tvrtke poručuju da vjerovnici nemaju razloga za paniku te da će sva dugovanja biti podmirena novcem od prodaje dviju tvrtki. Ipak, neki partneri već razmišljaju o ovrhama. Tomaž Lovše je u slovenskoj javnosti osvanuo kao neuspješni spasitelj Peka odakle je maknut zbog sumnji u nenamjensko trošenja državnog novca. Diners Slovenija kupio je 2003. i od tada je ta tvrtka postala jedna od najbrže rastućih u susjednoj državi. Hrvatskoj je javnosti Lovše poznat iz 2006. godine kad je hrvatski Diners za 150 milijuna eura prodan Erste banci. Lovše je u toj tvrtci imao 20 posto udjela. Inače, sjedište tvrtke Findale je na Britanskim djevičanskim otocima radi čega nema do kraja transparentnih podataka o njoj. 

Nije povezano s Hrvatskom

Našim karticama može se normalno plaćati

"Poslovanje Diners Cluba Slovenija niti na jedan način nije povezano niti ima utjecaj na  poslovanje Diners Cluba u Hrvatskoj. Riječ je o dvije franšize u cijelosti odvojenog poslovanja, pri čemu je hrvatska franšiza, koja posluje u sklopu kartične kuće Erste Card Club jedna među deset najuspješnijih u svijetu", pojasnili su nam jučer u Erste banci. "Ugovorena prodajna mjesta u Hrvatskoj normalno i nesmetano primaju Diners kartice hrvatskih i stranih korisnika te ih oni i dalje redovno mogu upotrebljavati. Kartice se privremeno neće moći koristiti za plaćanje i podizanje gotovine u Sloveniji, neovisno o tome gdje su izdane. Razlog tome je isključivo zastoj u funkcioniranju lokalne mreže koji je nastao zbog oduzimanja licence za rad Diners Clubu Slovenija. No, to nema nikakvih reperkusija na poslovanje Dinersa u Hrvatskoj", pojasnili su.

Komentirajte prvi

New Report

Close