U samo mjesec dana nafta jeftinija za više od 20 posto

Autor: Tomislav Pili , 10. veljača 2020. u 22:00
Potražnja bi mogla pasti i do 200.000 barela dnevno/GettyImages

Analitičari ističu kako tržišni sudionici očajnički traže odgovor na pitanje koliko virus utječe na potražnju.

Svjetsko tržište nafte prošloga je tjedna još dublje zagazilo u “medvjeđe tržište”.

Cijene nafte na svjetskim tržištima pale su i prošloga tjedna, petoga zaredom, što je posljedica strahovanja da će zbog gospodarskih posljedica širenja koronavirusa u i izvan Kine oslabiti potražnja za “crnim zlatom”. Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 6,3 posto, na 54,47 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 posto, na 50,32 dolara.

Nitko ne zna odgovor
Od najviše razine postignute u siječnju, cijena nafte trenutno je više od 20 posto niža. Pad cijena posljedica je širenja koronavirusa u Kini, od kojega je dosad umrlo više od 900 ljudi, a zaraženo ih je više od 40.000. Izvan Kine zabilježeno je više od 320 slučajeva zaraze tim virusom u 27 država i regija. Kako raste broj umrlih i zaraženih, strahovanja od pandemije i dalje su velika. Tim više što je još puno nepoznanica o koronavirusu, uključujući stopu smrtnosti i načine širenja.

“Pitanje na koje svi svi očajnički pokušavaju pronaći točan odgovor jest koliko epidemija šteti globalnoj ekonomiji, a time i potražnji za naftom te koliko će trajati”, ističe za CNBC analitičar Tamas Varga iz tvrtke PVM. Dodaje kako odgovor na to pitanje još nitko ne zna, a epidemija je do sada uzela više života nego SARS 2003. godine. Kinesko je gospodarstvo, pak, pod pritiskom jer je niz gradova u karanteni, a brojni zrakoplovni letovi otkazani. Mnoge su tvornice zatvorene, a nabavni lanci prekinuti.

To bi, smatraju analitičari, moglo izazvati više gospodarske štete nego što se očekivalo, unatoč brojnim gospodarskim poticajnim mjerama kineskih vlasti. Očekuje se da će se rast kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju osjetno usporiti. Tako su, primjerice, analitičari JPMorgana smanjili procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom kvartalu s prethodnih 6,3 na 4,9 posto, dok su procjenu rasta globalnog gospodarstva u prvom tromjesečju smanjili za 0,3 postotna boda.

Zbog toga se očekuje i slabljenje potražnje za naftom. Grupa Euroasia procjenjuje da će se potražnja za naftom samo u Kini, najvećem uvozniku nafte u svijetu, smanjiti za čak tri milijuna barela dnevno u prvom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Zbog toga Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom razmatraju mogućnost daljnjeg smanjenja proizvodnje nafte za 600.000 barela dnevno kako bi pružili podršku cijenama. OPEC+ grupa crpi više od 40 posto nafte u svijetu, a trenutno ograničava proizvodnju za ukupno 1,7 milijuna barela dnevno ili gotovo dva posto globalne potražnje.

Trebaju nekoliko dana
No, ruski ministar energetike Aleksandar Novak kazao je u petak da Moskvi treba više vremena, odnosno nekoliko dana da analizira naftno tržište i da će stajalište o značajnijem ograničenju proizvodnje pojasniti sljedećeg tjedna.

Ministar Novak procjenjuje da bi zbog epidemije koronavirusa globalna potražnja za naftom u 2020. godini mogla pasti za 150.000 do 200.000 barela dnevno, što je relativno konzervativna procjena, piše Reuters. Bilo kako bilo, od pojave koronavirusa cijene nafte pale su za petinu jer je Kina najveći svjetski uvoznik nafte. Lani je, procjenjuje se, uvozila oko 10 milijuna barela dnevno.

I dok OPEC već dulje vrijeme smanjuje proizvodnju, SAD i neke druge zemlje već je neko vrijeme povećavaju. U SAD-u se proizvodnja nafte kreće na rekordnim razinama, a izvješće tvrtke Baker Hughes, objavljeno u petak, pokazalo je da je prošloga tjedna broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan treći put u posljednja četiri tjedna – za jedno postrojenje, na njih 676.

Komentirajte prvi

New Report

Close