U nešto više od mjesec dana Bitcoin potonuo gotovo 50 posto, je li balon pred pucanjem?

Autor: Poslovni.hr/H , 17. siječanj 2018. u 15:29
FOTO: Reuters

Bitcoin je u srijedu kliznuo ispod deset tisuća dolara, vrativši se time na razinu s početka prosinca, izvijestili su britanski mediji.

Vrijednost bitcoina pala je na 9.958 dolara da bi potom opet blago porasla, pokazuje indeks informativnog portala Coindeska a prenosi BBC.

Time je potonula gotovo 50 posto u odnosu na rekordnih 19.800 dolara, zabilježenih prije pet tjedana.

Oštar su pad u protekla 24 sata zabilježile i ostale kriptovalute, uključujući ethereum, ripple, litecoin i bitcoin cash.

Pojedini stručnjaci pribojavaju se formiranja balona na tržištu zbog navale ulagača na imovinu koju baš i ne razumiju.

Poznato je da je teško pouzdano odrediti što uzrokuje promjene u vrijednosti bitcoina koji je dosada oscilirao znatno snažnije od većine tradicionalnih valuta i robe ali mogući je razlog aktualnog pada bojazan da će regulatori ograničiti trgovinu tom digitalnom valutom, nagađa BBC.

Posebno se u tom kontekstu isticala Južna Koreja signalima da bi mogla poduzeti neke mjere.

"Vladin je stav da mora regulirati ulaganja u kriptovalute budući da su najvećim dijelom špekulativne prirode", kazao je jučer u radijskom intervjuu ministar financija Kim Dong-yeon.

"Zatvaranje platformi za trgovanje virtualnim vautama još spada među opcije (koje su vladi na raspolaganju)", dodao je.

Ovog je tjedna agencija za financijske vijesti Bloomberg također izvijestila da kineske vlasti planiraju ograničiti pristup platformama za trgovanje kriptovalutama nakon što su već poduzele mjere kako bi ograničile rudarenje bitcoina, odnosno postupak ovjeravanja transakcija.

Ulagače je možda prestrašila i jučerašnja najava Bitconnecta da će zatvoriti platformu za kreditiranje i razmjenu bitconnect coina čija je vrijednost nakon te objave strmoglavo pala, napominje BBC.

Prošle je srijede utjecajni investitor Warren Buffett prognozirao nove nevolje za digitalne valute iako nije točno naznačio kada bi mogle nastupiti.

"Općenito kada su u pitanju kriptovalute, mogu gotovo pouzdano ustvrditi da će to loše završiti", kazao je Buffett za CNBC.

"Ne mogu reći kada će se to dogoditi ni kako ni bilo što drugo", dodao je.

Nasuprot tome, cijena dionica proizvođača fotografske opreme Kodaka snažno je porasla nakon što je prošlog utorka objavio suradnju s dva poduzeća povezana s kriptovalutama, primjećuje BBC.

 

Komentari (6)
Pogledajte sve

Bitcoin itekako ima svoju vrijednost. Cijena je sada pala skoro 50% u odnosu na ATH iz prosinca, ali ja sam uvjeren da će doći na novi ATH, samo je pitanje da li uskoro ili će trebati dulje pričekati.

Nije isključeno niti da cijena još padne, ali isto tako nije niti isključeno da vrlo brzo krene oporavak. Bitcoin i kriptovalute su definitivno rizično ulaganje i nema nikakve garancije za zaradu, ali to je valjda jasno svakome tko investira u ovo. Ja naravno mogu biti u krivu, ali sam uvjeren da će cijena Bitcoina opet biti na rekordnim visinama.

Uložio bi u bitcoin, ali je balon.(kupujete tehnologiju 🙂 )
Uložio bi u blue chip todex,, ali njega su odlučili zapljeniti.
Uložio bi u nekretnine,, na njih misle staviti porez.
Oročio bi u banku, ali tamo imam 12% poreza na štednju.

Mislim da ću ipak napraviti najbolje ulaganje s tom sićom, platiti tečaj njemačkog.
Podsjetnik Plenkiju da ukine glasovanje za dijasporu jer bi kako je krenulo dijaspora mogla rušiti HDZ.

Kako ne stoji nitko?! Iza svake kriptovalute stoji poduzece u svom fizičkom obliku… I tehnologija koja stoji iza odredene kriptovalute vrijedna je milijarde – ulaganjem u odredenu kriptovalutu zapravo ulazes u firmu iza valute i u razvoj njene tehnologije… Problem je sto kriptovalute nitko ne kontrolira osim samih korisnika, niti jedna banka niti jedna država i vlada! I zato ce se ici u zabranu trgovanja kriptovalutama – jer ih ne mogu kontrolirati, a što ne mozes kontrolirati – ZABRANI! To bi eventualno mogao prezivjeri ripple koji od samo pocetka ZELI surađivati sa vladama i bankama, a predviđaju da će postati sredstvo za brz i jeftin međunarodni transfer novca u sustavu bankarskog režima… to znači da će dugoročno gledano njegova vrijednost rasti pogotovo što ga je već preko 80 svijetskih banaka prihvatilo. Međutim, problem je što je ripple, kao i ostale kriptovalute previše vezan za bitcoin pa mu cijena raste i pada zavisno o njemu…

Kriptovalute su prijetnja glavnim svjetskim igracima – bankarima, nije niti cudo da ce tesko prezivjeti… Nesto kao Teslin koncept besplatne energije, nebu islo.
Proraditi ce tek kad ih stave pod svoju kontrolu.

New Report

Close