Tržište čeka reakciju na upola manje ‘izrudarenih’ bitcoina

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2020. u 15:27
Foto: GettyImages

Mjesec dana nakon prvog prepolovljavanja 2012. cijena je porasla 7 posto, a nakon drugog 2016. pala je 10 posto, pokazuje statistika.

Bitcoin je jučer proživio “prepolovljavanje” koje dolazi svake četiri godine, no investitori nisu sigurni da će ovoga puta to rezultirati rastom cijene kao prethodnih godina.

Od ponedjeljka iznos bitcoina koji dobivaju rudari nakon završenog “rudarenja” upola je manji. Sa 12,5 bitcoina iznos je smanjen na 6,25. Podsjetimo, broj bitcoina koji mogu “izrudareni” ograničen je na 21 milijun, a iznos dobiven jednim rudarenjem prepolovljavat će se svake četiri godine dok ne dosegne nulu.

Zagovornici te digitalne valute ističu kako je to jedan od mehanizama koji pokreću vrijednost prema gore i čine ju potencijalnom zaštitom od valuta koje su ranjive na devalvaciju u uvjetima ekonomskih kriza.

Ta skupina smatra da će ovo prepolovljavanje potaknuti rast cijene dok druga skupina smatra da je taj događaj već ugrađen u sadašnju cijenu. Statistika pokazuje da je mjesec dana nakon prvog prepolovljavanja 2012. vrijednost porasla 7 posto. No, nakon drugog prepolovljavanja 2016. pala je 10 posto u idućih mjesec dana.

S druge strane, valja istaknuti da je nakon prvog prepolovljavanja cijena skočila 944 posto u šestomjesečnom razdoblju te 38 posto u istom razdoblju 2016. godine. Bitcoin je od početka godine ojačao više od 20 posto.

U petak je njegova vrijednost u jednom trenutku dosegla i 10.000 dolara, ali je tijekom vikenda značajno reterirala što nije neubičajeno s obzirom na njegovu volatilnost. U ponedjeljak ujutro najpopularnijom digitalnom valutom trgovalo se po 8800 dolara, navodi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close