Trgovinski rat šteti J. Koreji

Autor: Poslovni dnevnik , 03. srpanj 2019. u 21:59
Izvoz je glavna poluga rasta južnokorejske ekonomije / REUTERS

Vlada cilja ovogodišnjih 2,5 posto rasta, što je lošije od prijašnje prognoze.

Južna Koreja snizila je u srijedu zacrtanu stopu gospodarskog rasta u ovoj godini zbog slabe globalne potražnje koju pritišće američko-kineski trgovinski rat.

U vladi sada ciljaju rast u rasponu od 2,4 do 2,5 posto, snizivši dosadašnji ciljani raspon za po 0,2 postotna boda, izvijestilo je ministarstvo financija u sklopu redovne prilagodbe gospodarskih ciljeva na sredini godine. Prošle je godine južnokorejsko gospodarstvo poraslo 2,7 posto a novi ciljevi predstavljali bi najslabiji rast od 2012. godine kada su aktivnosti porasle 2,4 posto.

“Vlada će učiniti sve što može kako bi poduprla spremnost našeg gospodarstva za snažan oporavak kada svjetsko gospodarstvo dosegne točku na kojoj će aktivnosti početi ubrzavati”, pojasnio je na konferenciji za novinare ministar financija Hong Nam-ki. Aktivnosti trenutačno usporavaju najvećim dijelom zbog slabijeg rasta svjetskog gospodarstva, naglasio je ministar. Ministarstvo financija ipak nije ponudilo dopunski paket poticaja, čekajući da parlament odobri već predložene mjere vrijedne 6.700 milijardi wona (pet milijardi eura). Najviše je izmijenjena procjena izvoza u ovoj godini, koji bi se prema najnovijim vladim predviđanjima trebao smanjiti pet posto. Dosad se očekivao njegov 3,1-postotni rast.

“Snizili smo prognozu jer je neizvjesnost koju stvara trgovinski rat i dalje izražena, a svjetsko gospodarstvo usporava. Kasni i oporavak sektora poluvodiča na koji otpada 20 posto ukupnog izvoza”, pojasnio je direktor vladina ureda za eknomsku politiku Lee Eog-won.

Izvoz je glavni motor rasta južnokorejskog gospodarstva a u proteklih sedam mjeseci kontinuirano je bilježio pad, napominje AFP.

Ministarstvo je snizilo i procjene osobne potrošnje, kapitalnih ulaganja i potrošnje u građevinskom sektoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close