Tek 1 posto Amerikanaca drži više od polovice dionica

Autor: Tomislav Pili , 12. veljača 2020. u 22:00
Foto: GettyImages

Najbogatiji sloj drži 56 posto vrijednosti dionica u vlasništvu kućanstava, odnosno 21,4 bilijuna dolara.

Rekordne razine na kojima su trenutno američke dionice najviše koristi donose najbogatijem sloju tamošnjeg stanovništva, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Kako stoji u istraživanju banke Goldman Sachs koje prenosi Financial Times, najbogatijih jedan posto Amerikanaca trenutno drži više od polovice vrijednosti dionica kompanija iz SAD-a koje su u vlasništvu kućanstava.

Vrhunac u rujnu
Od 1990. godine najimućniji Amerikanci kupili su u neto iznosu 1,2 bilijuna dolara vrijedne dionice kompanija. S druge strane, ostatak populacije prodao je vrijednosnica za bilijun dolara. Tri desetljeća ranije struktura vlasništva nad dionicama također je slično izgledala, ali je tada uski sloj najbogatijih Amerikanaca držao 46 posto vrijednosti dionica u portfeljima kućanstava.

Prema izračunima Goldman Sachsa, udjel vrijednosti dionica dosegao je vrhunac u rujnu prošle godine kada se popela na 56 posto. Iskazano u konkretnim iznosima, taj je udjel vrijedio 21,4 bilijuna dolara. Izračun Goldman Sachsa uključuje vrijednost dionica kompanija koje su uvrštene na burzi te onih koje ne kotiraju na tržištu.

“Najbogatija kućanstva bila su daleko najveći pokretač pozitivne potražnje kućanstava za dionicama”, pojašnjavaju u istraživanju Goldmanovi analitičari, predvođeni Arjunom Menonom.

1,2

bilijuna dolara uložili su bogati u dionice od 1990. godine

Prema njihovim predviđanjima, ubrzanje američkog ekonomskog rasta te povećanje cijena dionica trebali bi nastaviti podržavati kupnje dionica među najbogatijim slojem. Podsjetimo, u prijedlogu proračuna za 2021. Bijela kuća najavljuje rast ekonomije po prosječnoj stopi od tri posto u idućih 15 godina, potaknuto još jednim krugom smanjivanja poreza i niskih kamatnih stopa.

No, očekivani ekonomski rast SAD-a u nadolazećim godinama kreće se nešto ispod dva posto. Trumpova administracija, međutim, smatra da je ono što se nije nikada dogodilo u novijoj američkoj povijesti – čak niti ekonomski prosperitetnih 60-tih godina nije zabilježen tako dugo razdoblje rasta iznad tri posto – ipak ostvarivo.

Izraženi imovinski jaz
Američki ekonomski rast počiva i na vrlo sporom rastu plaća, a što se odražava i na vlasništvo širih slojeva nad dionicama. Zaključno s rujnom prošle godine, siromašnijih 90 posto stanovništva SAD-a posjedovalo je dionice vrijedne 4,6 bilijuna dolara.

To je 12 posto ukupne vrijednosti. Sve izraženiji imovinski jaz rezultat je stagnirajućih plaća u slučaju većine Amerikanaca što je umanjilo efekte rasta burzi u posljednjih deset godina na poboljšanje njihova financijskog položaja.

Naime, unatoč pucanju internetskog dot.com balona i globalnoj financijskoj krizi 2008. godine, američko dioničko tržište od 1990. je poraslo više od deset puta.

Komentirajte prvi

New Report

Close