Tečaj dolara na novim najvišim razinama u 11 mjeseci, a eura skliznuo prema najnižim razinama

Autor: Poslovni.hr/H , 21. lipanj 2018. u 12:35
FOTO: Thinkstock

Tečaj dolara u četvrtak je na međunarodnim tržištima nakratko zabilježio nove najviše razine u 11 mjeseci, a eura skliznuo prema najnižim razinama u ovoj godini jer su u fokusu ulagača ponovno razlike u monetarnim politikama SAD-a i eurozone.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je jutros za 0,3 posto, na 95,406 bodova, novu najvišu razinu od sredine srpnja 2017. godine.

Američka valuta ojačala je prema japanskoj za 0,2 posto, na 110,6, jena, i time se dodatno odmaknula od najnižih razina u tjedan dana, od 109,55 jena, na koje je nakratko skliznula u trgovanju u utorak.

Na sličnom postotnom dobitku dolar je bio i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1548 dolara, što je nedaleko najniže cijene eura  u 11 mjeseci, od 1,1531 dolara, na koje se spustila u prošlotjednom trgovanju.

Podršku dolaru pružili su komentari guvernera vodećih središnjih banaka u svijetu kojima su u srijedu istaknuli zabrinutosti zbog eskalacije sukoba na američko-kineskom trgovinskom planu. Trgovci smatraju da bi trgovinski spor dvaju najvećih svjetskih gospodarstava zbog mogućih pritisaka na jačanje inflacije u američkom gospodarstvu primorao američku središnju Fed da dodatno poveća kamatne stope. 

Poticajno je djelovalo i jačanje prinosa na dugoročne američke obveznice, koji su odskočili s najnižih razina u tri tjedna pod utjecajem izjava čelnika Feda Jeromea Powella da bi središnja banka trebala nastaviti s postupnim povećanjem kamatnih stopa. 

"Stvarno očekujemo da će se razlike u monetarnim politikama eurozone i SAD-a zadržati kroz mnoge mjesece koji dolaze. Takvo opće raspoloženje još nije u potpunosti tržište uračunalo", kazala je valutna analitičarka Commerzbanka Esther Reichelt.

Tržišta će tijekom dana pratiti također sjednice drugih vodećih europskih gospodarstava. 

Tečaj funte skliznuo je jutros na nove najniže razine u sedam mjeseci prema dolaru uoči sjednice britanske središnje banke Bank of England (BoE) na kojoj se ne očekuju promjene kamatnih stopa.

Švicarska središnja banka SNB na sjednici u četvrtak zadržala je negativnu kamatnu stopu u skladu s očekivanjima tržištima. Tečaj franka nije zabilježio veće promjene nakon takve odluke.

Kako bi nam omogućili da se nastavimo baviti kvalitetnim poslovnim novinarstvom i ostanemo mjesto na kojem se piše i čita o uspjesima ali i problemima svih dionika hrvatske gospodarske scene pozivamo vas da se pretplatite na naša izdanja  Sve što treba je pratiti ovaj link ili javiti se na mail: pretplata@poslovni.hr ili nazvati telefon: 01/6431700

Komentari (1)
Pogledajte sve

Jačanje dolara u odnosu na euro šteti američkom izvozu a čini uvoz iz EU pristupačniji Amerikancima. Vidjet ćemo, kako će se dalje razvijati rat s carinama između USA i Kine. EU se neće pridružiti, kao ni sankcijama protiv Irana.

New Report

Close