EU uskače na vlak modernizacije sustava o kojem ovise globalne financije

Autor: Poslovni dnevnik , 28. siječanj 2024. u 08:39
Foto: Shutterstock

‘T+1’ namira kao u SAD-u? I za europska tržišta to je tek pitanje vremena.

Europska dionička tržišta slijedit će SAD u skraćivanju vremena namire financijskih transakcija, decidirano je najavila povjerenica Europske komisije za financijske usluge i stabilnost Mairead McGuinness rekavši da je ključno pitanje “kada i kako ćemo krenuti”.

Potvrda EU povjerenice dosad je najsnažnija potvrda oko planova Unije da se uključi na vlak globalnih napora o modernizaciji sofisticiranog sustava koji stoji iz tržišta vrijednosnih papira. McGuiness je, također, otvorila vrata suradnji s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Manija meme dionica
Namira je proces uparivanja i zakonskog prijenosa imovine s prodavatelja na kupca i obično se odvija u dva dana od transakcije (T+2). SAD i Kanada će u svibnju prijeći s dvodnevnog na jednodnevno poravnanje, a isto razmatra i Ujedinjeno Kraljevstvo. Indija je sustava implementirala prošle godine, piše Financial Times.

“Pitanje nije hoće li Europa prijeći na namiru ‘T+1’. Umjesto toga, ključno je pitanje kada i kako ćemo krenuti. Smjer putovanja je vrlo jasan prema još kraćem poravnanju”, rekla je McGuinness na okruglom stolu u Bruxellesu.

Vrijeme namire došlo je u fokus u SAD-u tijekom manije meme dionica na vrhuncu pandemije koronavirusa, kada su neki brokeri, uključujući Robinhood, dvodnevni rok označili krivcem što njihovi sustavi nisu mogli pratiti obujam trgovanja.

Namira u raskoraku

Neusklađenost vremena namire između SAD-a i drugih regija uzrokovala bi probleme poput neuspjelih namira, posebno kod ETF-ova.

“Kraći ciklus namire može pomoći likvidnosti i učinkovitosti tržišta. Također smanjuje rizike, a niži rizici podrazumijevaju manju potrebu za kolateralom”, rekla je europska povjerenica.

Dodala je da različito vrijeme između britanskih i europskih tržišta može naštetiti tržišnim sudionicima, od središnjih depozitorija vrijednosnih papira, do izdavatelja i investitora. Bilo je “važno” održavati otvoreni dijalog s partnerima drugdje u Europi, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. “Koordinacija je ključna ako želimo minimizirati troškove za poduzeća u EU. Ali otvoreni smo za raspravu o tome kako bismo mogli pokušati postići konsenzus o vremenu na cijelom europskom kontinentu”, dodala je.

U interesu EU i UK
Izvršna direktorica Eurocleara Lieve Mostrey rekla je ima “logike” da se sinkroniziraju tržišta Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. “Gledajući sve transakcije koje se nastavljaju događati između EU-a i UK-a, bit će u interesu i EU-a i UK-a da se usklade”, rekla je Mostrey.

Očekuje se da će neusklađena vremena namire između SAD-a i drugih regija uzrokovati probleme poput neuspjelih namira, posebno kod ETF-ova, poput primjerice fonda koji sadrži dionice ili obveznice koje kotiraju na američkoj burzi, kao i strane udjele koji se namiruju u drugom vremenskom rasporedu.

Izvršni direktor Goldman Sachsa Sachin Mohindra smatra da prelazak na ‘T+1’ vremenski horizont znači da”gubimo samo jedan dan između trgovanja i namire”, što bi dovelo do “70 do 80 posto kompresije” vremena za procese nakon same transakcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close