Suficit tekućeg računa platne bilance gotovo 60 posto niži

Autor: Poslovni dnevnik , 04. siječanj 2021. u 21:59
Rast bruto inozemnog duga/SHUTTERSTOCK

Nepovoljna kretanja zbog pada u turizmu djelomično su ublažena poboljšanjem ostalih računa, prvenstveno smanjenjem manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom.

Hrvatska je u trećem kvartalu 2020. ostvarila suficit na tekućem računu platne bilance od 1,9 milijardi eura, 57,7 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Istovremeno, bruto inozemni dug iznosio je 40,9 milijardi eura čime je porastao na 81,4 posto BDP-a.

“Na kraju rujna 2020. stanje bruto inozemnog duga iznosilo je 40,9 milijardi eura, što je za 600 milijuna eura manje nego na kraju lipnja, ali se relativni pokazatelj pogoršao za 1,7 postotnih bodova, zbog snažnog pada nominalnog BDP-a, te je na kraju rujna iznosio 81,4 posto BDP-a”, ističe Hrvatska narodna banka (HNB) u komentaru.

Ističu da je nakon blagog pogoršanja u drugom kvartalu, saldo na tekućem i kapitalnom računu platne bilance snažno pogoršan ponajprije zbog bitnog pada turističke potrošnje stranih gostiju.

“Tako je na tekućem i kapitalnom računu u trećem tromjesečju zabilježen višak od 2,2 milijarde eura, što je za čak 2,6 milijardi eura manje negoli u istom razdoblju prethodne godine.

Promatraju li se posljednja četiri tromjesečja, višak na tekućem i kapitalnom računu u razdoblju do kraja rujna 2020. iznosio je 0,8 posto BDP-a, što je za čak četiri postotna boda manje nego u cijeloj 2019. godini”, ističu.

Nepovoljna kretanja zbog pada u turizmu djelomično su ublažena poboljšanjem ostalih računa, prvenstveno smanjenjem manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom i na računu primarnog dohotka, dok se blago povećao ukupan višak na računima sekundarnog dohotka i kapitalnih transakcija.

Komentirajte prvi

New Report

Close