Strah od propasti ‘pola svijeta’ podiže cijenu zlata prema rekordnih 1900 dolara

Autor: Tomislav Pili , 16. travanj 2020. u 13:05
Uncom zlata trenutno se trguje po 1750 dolara što je blizu najviših razina u posljednjih sedam godina/Shutterstock

Dio ulagača smatra da će pandemija dovesti do tako velike recesije da će mnoge financijske institucije, pa čak i države, bankrotirati.

Cijena unce zlata u srijedu se oko 14 sati kretala oko 1748 dolara čime se nekih jedan posto spustila s najviše razine u posljednjih 7 godina dostignute dan ranije.

Uspon zlata rezultat je snažne potražnje uzrokovane nadolazećem globalnom ekonomskom krizom te slabljenjem dolara izazvanog golemim fiskalnim i monetarnim poticajima američke vlade i središnje banke. Stoga analitičari smatraju da nije daleko trenutak kada će najplemenitiji metal prekoračiti razinu od 1900 dolara, posljednji puta viđenu u vrijeme europske dužničke krize 2011. godine.

Neki drugi razlozi

Blagu jučerašnju korekciju inozemni analitičari pripisuju određenom jačanju dolara, ali i odlukom pojedinih investitora da će unovčiti dobit ostvarenu u proteklim tjednima. Zlato je u posljednjih 10-ak dana izbrisalo sve gubitke ostvarene tijekom goleme rasprodaje na financijskim tržištima koja je snažno srezala cijene dionica, ali i plemenitih metala te digitalnih valuta.

Američki analitičari za CNBC ističu kako zlatu u prilog trenutno idu makroekonomski faktori, ali i i trend slabljenja dolara. Josip Kokanović, analitičar Banke zlata, pojašnjava za Poslovni dnevnik kako zaista postoji tendencija da zlato dobiva na vrijednosti kada dolar slabi, no slabljenje dolara u zadnjih desetak dana je samo neizravno povezano s rastom cijene zlata.

18,4

posto skočila je cijena unce zlata tijekom prošle godine, najviše od 2010., pokazuju podaci WGC-a

“To je može vidjeti ako se pogleda kretanje vrijednosti dolara i zlata u nešto duljem razdoblju, primjerice posljednja dva mjeseca. Dolarov indeks sada se nalazi na praktički istoj razini kao i tada, dok je cijena zlata porasla za približno 9 posto. Dakle, neki drugi razlozi uzrokuju rast cijene zlata, a ja smatram da se radi o dva motiva za neuobičajeno veliku potražnju za zlatom”, ocjenjuje Kokanović. Prema njegovu mišljenju, dio kupaca zlata smatra da će trenutne karantene dovesti do tako velike recesije da će mnoge financijske institucije, pa čak i države, bankrotirati pri čemu će i pojedine valute postati bezvrijedne.

“Oni ulaganjem u zlato svoj kapital žele zaštititi od naglog i potpunog gubitka vrijednosti. Druga skupina ulagača u zlato se boji da će bilijuni dolara i eura koje se trenutno stvaraju praktički iz ničega i ubrizgavaju u financijski sustav nužno uzrokovati više stope inflacije u idućim godinama, stoga zlato kupuju kao zaštitu od polaganog gubitka vrijednosti ušteđevine zbog prevelike količine novca koja se trenutno stvara. Takva stajališta kupaca su možda pretjerana, no dovode do stvarne potražnje za zlatom, a to dovodi do porasta njegove cijene”, ocjenjuje Kokanović.

Plane isti dan

Valja podsjetiti kako je Međunarodni monetarni fond u utorak objavio procjenu da će ove godine globalno gospodarstvo oslabiti 3 posto što bi bila najgora recesija od Velike depresije iz 30-ih godina prošlog stoljeća.Iako je samo tijekom ovoga mjeseca unca poskupila za 130 dolara, stampedo kupaca i dalje traje. Josip Kokanović ističe kako se trenutnoj izimno velikoj potražnji za zlatom ne nazire kraj.

U Banci zlata to vidimo po rekordnom interesu kupaca u Hrvatskoj, ali i po nemogućnosti da nabavimo dovoljne količine zlata od velikih europskih talionica. Naime, sve što proizvedu i stave u ponudu, proda se praktički isti dan. Po informacijama koje imamo, potražnja za fizičkim zlatom i srebrom u SAD-u je također rekordna. U takvoj situaciji samo je pitanje vremena kada će cijena zlata izražena u dolarima dosegnuti rekordnu cijenu dosegnutu 2011. godine“, smatra Kokanović.

Time bi zlato ove godine ubilježilo još jednu godinu za pamćenje. Prema podacima Svjetskog vijeća za zlato, prošla je godina za taj plemeniti metal bila najbolja od 2010. godine. Naime, vrijednost unce skočila je lani za 18,4 posto u dolarskom izrazu.

Komentirajte prvi

New Report

Close