Dosjetili se kako eliminirati jedan od većih problema kriptovaluta

Autor: Tomislav Pili , 29. siječanj 2019. u 07:44
Foto: Getty Images

Sve veća popularnost stabilnih digitalnih valuta.

Kriptozajednica dosjetila se kako eliminirati jedan od većih problema kriptovaluta, a to je iznimno velika i brza promjena vrijednosti. Otkako su kriptovalute, ponajprije bitcoin, postale poznatije široj javnosti unazad godinu i pol, čuvene su po strelovitom rastu, ali i jednako tako snažnom padu cijene. Tako se bitcoinom još u prosincu 2017. trgovalo po 20.000 dolara da bi dva mjeseca kasnije cijena potonula na 6000 dolara.

Praktički beskoristan

U ponedjeljak se nakon 14 sati bitcoinom trgovalo po 3460 dolara, prema podacima s internetske stranice Coinmarketcap. Zbog tako snažnih oscilacija u cijeni najpopularnija kriptovaluta praktički je beskorisna za potrošače i poduzetnike, piše Bloomberg. Odgovor na taj problem mogla bi biti stabilna kriptovaluta, odnosno “stablecoin”. Inače, sama ideja nije u potpunosti nova jer se najpoznatijim “stablecoinom” – tetherom – trguje još od 2015. godine. Međutim, prošle godine, možda baš zbog bitcoinova “hoda po trnju”, svjetlo dana ugledao je cijeli niz novih “stabilnih kriptovaluta”.

Prema podacima sa stranice Blockchain.com, do rujna prošle godine bilo ih je 57, od čega su 23 “stablecoina” bila na tržištu, a 34 je bilo u fazi plasiranja. Njihova ukupna tržišna kapitalizacija u to je vrijeme iznosila tri milijarde dolara. Većina te kapitalizacije odnosila se na tether. Naime, podaci sa Coinmarketcapa pokazuju da je kapitalizacija tethera krajem rujna prošle godine iznosila 2,8 milijardi dolara, a sada je na 2,04 milijarde dolara. Unatoč promjeni kapitalizacije, cijena tethera u tom je razdoblju ostala gotovo nepromijenjena. Naime, 30. rujna cijena te kriptovalute je iznosila okruglih jedan dolar, dok je trenutno na 1,01 dolar. Stabilne kriptovalute vrijednost čuvaju na dva načina.

Prvi je vezanje za neku drugu imovinu, poput američkog dolara, košarice nacionalnih valuta ili neku sirovinu. Drugi je način vezivanje “stablecoina” za cijenu neke druge kriptovalute, poput ethera ili skupine digitalnih valuta. “Stablecoini” te vrste u pravilu koriste algoritam kako bi upravljali ponudom i potražnjom kako bi se broj tokena u optjecaju podudarao sa brojem koji drže u rezervi.

Različiti mehanizmi

Tether je konkretno vezan za američki dolar u omjeru 1:1. Druga takva digitalna valuta je “Pravi dolar”. Kada ga njegovi korisnici promijene u američki dolar, broj tokena koji su posjedovali se uništava kako bi se održavao odnos 1:1. No, za razliku od tethera, “Pravi dolar” objavljuje mjesečne podatke o broju tokena u rezervi. Dai je pak vezan za vrijednost ethera – jedne od najvrednijih kriptovaluta – a drži više ethera nego svojih tokena kako bi anulirao njegove snažne oscilacije u cijeni. Prema tvrdnjama izvješća Blockchaina, dai ima jedan od složenijih mehanizama održavanja stabilnosti na tržištu.

 

2,04 milijarde

dolara iznosi trenutna tržišna kapitalizacija tethera

Rastuća popularnost “stablecoina” dovela je do dobre zarade za kompanije koje ih izdaju. Prvenstveno zarađuju na naknadama i kamatama. Primjerice, tether je u prvom polugodištu prošle godine donio 6,6 milijuna dolara zarade. No, kao i ostale kriptovalute, ni “stablecoinovi” nisu imuni na krađu i regulatorne rizike.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Stablecoine je moguče transferirati sa jedne adrese na drugu,a dolare nije.Moraš ih prvo poslati na banku,i tek onda transferirati recimo na drugu mjenjačnicu.Tu se izgubi dosta ma naknadama.

najbolje je sve pretvoriti u kune, to je najstabilnija valuta na svijetu.

Što će vam nekakav stablecoin? Imate US dolar i to je to. Nemate regulatorni rizik, čuvate ga na računu ili u novčaniku – valjda znate kako ga sačuvati od đžeparoša

New Report

Close