Središnja banka smijenila upravu Banco Espirito Santo

Autor: Tomislav Pili , 14. srpanj 2014. u 22:01
Nova uprava preuzet će dužnost krajem mjeseca/REUTERS

Portugalski premijer Pedro Passos Coelho neće spašavati banku javnim novcem.

Situacija u najvećoj portugalskoj banci Banco Espirito Santo (BES) polako se smiruje nakon smjene na vrhu po diktatu središnje banke i nakon što joj je politika okrenula leđa.

Portugalska središnja banka u nedjelju je naložila upravi BES-a da najhitnije napravi promjene u upravi banke što je rezultiralo odlaskom jednog od "patrijarha", Ricarda Espirito Santo Salgada koji je na čelu banke posljednje 22 godine. Središnja banka zatražila je da se na čelo imenuje ugledni ekonomist Vitor Bento koji bi trebao preuzeti dužnost najkasnije do kraja mjeseca.Na mjestu glavnog financijskog direktora središnja banka želi vidjeti Jo?o Moreira Ratoa, sadašnjeg šefa portugalske agencije za upravljanje javnim dugom dok će dužnost potpredsjednika upravnog odbora preuzeti José Honório.

S promjenama u upravi složili su se regulator, krovna Espirito Santo Group te francuska banka Crédit Agricole koja je drugi najveći dioničar BES-a. Nova uprava te novi model korporativnog upravljanja u banci trebali bi biti potvrđeni na izvanrednoj skupštini dioničara sazvanoj za kraj mjeseca. U svakom slučaju, banka i njezini vlasnici koji su zbog svojih problema sa solventnošću prošloga tjedna izazvali kratkotrajni potres u globalnim financijskim okvirima moraju se uzdati samo u vlastite resurse.

Na političku podršku u vidu spašavanja novcem poreznih obveznika svakako ne mogu računati, kako je najavio portugalski premijer Pedro Passos Coelho. Tijekom obraćanja medijima u nedjelju, Passos Coelho je kazao kako "privatne tvrtke moraju podnijeti posljedice svojih loših poslovnih odluka". Dodao je i kako BES mora platiti cijenu za propuste u adekvatnom vrednovanju poslovnih projekata. "Tu cijenu ne trebaju platiti porezni obveznici i društvo u cjelini", rezolutan je bio Passos Coelho. Dionica BES-a u samo nekoliko dana potonula je za gotovo 40 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close