Španjolce i Francuze najviše brine kakve će biti mirovine

Autor: Tomislav Pili , 20. veljača 2019. u 22:01
Lošiji standard u mirovini očekuje 39 posto zaposlenih Europljana/FOTOLIA

Gotovo polovica Europljana koji su već u mirovini tvrde da nemaju isti standard kao dok su radili.

Bojazan od mirovina nedovoljnih za život najviše je prisutna u državama koje naočigled imaju snažne socijalne mreže, pokazuje najnovije istraživanje ING banke. U istraživanju je sudjelovalo 15.000 ispitanika iz Europe, SAD-u i Australije, od čega je 2700 već u mirovini. Glavni je nalaz istraživanja kako većina ispitanih smatra da im mirovine neće biti dovoljne za pristojan život.

Zabrinutije žene

Žene su nešto zabrinutije (66 posto) od muškaraca (56 posto). Najzabrinutiji su Španjolci i Francuzi gdje dvije trećine ispitanika smatra kako neće imati dovoljno novca. S druge strane, najoptimističniji su Nizozemci, sa svega 40 posto zabrinutih. Međutim, kod Nizozemaca je zanimljivo da i namjeravaju najduže raditi, u prsjeku do 67. godine.

U “tvrđavi kapitalizma”, SAD-u, 62 posto ispitanika smatra kako tijekom radnog vijeka neće uštedjeti dovoljno novca za život u mirovini.

 

63 posto

ispitanika iz Češke očekuje da će morati raditi u mirovini

Što se tiče Europe, gotovo polovica ispitanika koji su već u mirovini ističu da nemaju isti standard života kao kad su radili. Takav scenarij očekuje i 39 posto Europljana koji još rade. Nizozemci su pri dnu u očekivanjima životnog standarda u mirovini, pa tako tek 26 posto zaposlenih smatra da će i mirovini imati jednak standard.

Spremni za rad

S druge strane, svaki drugi zaposleni Čeh smatra da će si u mirovini moći jednako priuštiti kao i danas. Možda je tome razlog što Česi u najvećem postotku očekuju da će morati nešto zaraditi i u mirovini. Naime, 63 posto ispitanika iz Češke očekuje da će raditi kao umirovljenici, a slijede Rumunji sa 63 posto.

Najmanje su za rad u mirovini spremni Nizozemci, njih 32 posto. Ukupno gledajući, za rad u mirovini spremno je 54 posto Europljana. U prosjeku ispitanici iz Europe očekuju da će u mirovinu s malo više od 63 godine, a najranije žele prestati raditi Turci, sa malo manje od 58 godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close