Smanjuje se udjel Londona u globalnoj trgovini valutama

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2022. u 22:00
Foto: Reuters

Zaključno s travnjem ove godine, u Londonu se “vrtilo” 38 posto globalnog prometa u trgovanju valutama, što je pet posto manje nego prije tri godine.

Status Londona kao najvećeg svjetskog središta za trgovinu valutama i izvedenicama na kamatne stope ozbiljno je poljuljan, tvrdi Banka za međunarodna poravnjanja (BIS) u posljednjem izvješću. Razlog leži u sve žešćoj konkurenciji ostalih velikih financijskih središta. Istraživanje je utvrdilo da je Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje najvažnije središte za trgovanje valutama i derivatima na kamatne stope, no britanski je udjel manji nego 2019. kad je prethodni put BIS obradio te podatke.

Zaključno s travnjem ove godine, u Londonu se “vrtilo” 38 posto globalnog prometa u trgovanju valutama, što je pet posto manje nego prije tri godine. U OTC trgovini izvedenicama taj je udjel pao s prijašnjih 51 posto na sadašnjih 46 posto. Pad udjela izravna je posljedica izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije. Britanska vlada stoga razmatra dodatnu liberalizaciju financijske regulative kako bi City zadržao svoju privlačnost kod međunarodnih investitora.

Podaci BIS-a pokazuju da je globalni dnevni promet trgovanja valutama ove godine dosegnuo 7,5 bilijuna dolara, što je 14 posto više nego prije tri godine. BIS takve brojke pojašnajva mogućim utjecajem volatilnih tržišnih uvjeta koji su ovoga proljeća vladali na financijskim tržištima. S druge strane, promet u OTC trgovanju bilježi pad od čak 19 posto na 5,2 bilijuna dolara dnevno, ponajviše jer je tržište swap vrijednosnica krenulo u napuštanje kompromitirane stope Libor.

Što se tiče najpopularnijih valuta za trgovanje na forex tržištu, na vodećoj poziciji i dalje je američki dolar. Njime je ove godine učinjeno 88 posto svih transakcija, a taj se udjel nije mijenjao tijekom proteklog desetljeća.

Podsjetimo, vrijednost američke valute ove se godine podigla na najvišu razinu u posljednjih 20 godina zbog snažnog rasta kamatnih stopa i strahovanja ulagača od recesije.

Komentirajte prvi

New Report

Close