Šef OPEC-a otkrio glavni razlog pada cijena nafte: ‘Strah je velik’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. kolovoz 2022. u 14:38
Foto: pixabay

“Ne kažemo da će svijet vječno živjeti na fosilnim gorivima … ali kada kažete da nećete ulagati u fosilna goriva … morate praktički preko noći prijeći s točke A na točku B”, rekao je Al Ghais.

Pad cijena nafte u posljednje vrijeme odražava strahove od usporavanja gospodarstva, tumači novi glavni tajnik OPEC-a, naglasivši da je potražnja i dalje snažna, s obzirom na oporavak putovanja od koronakrize.

“Strah je velik”, ističe u intervjuu objavljenom na internetu Kuvajćanin Haitham al-Ghais, koji je dužnost glavnog tajnika preuzeo 1. kolovoza. “Puno je špekulacija i tjeskobe i to je glavni uzrok pada cijena”, dodaje.

“Na fizičkom je pad tržištu situacija sasvim drugačija, potražnja je još uvijek snažna. Još smo jako optimistični u pogledu potražnje (…) do kraja godine”, ističe čelnik OPEC-a.

“Strah zbog Kine po mom je mišljenju stvarno pretjeran”, dodaje Al Ghais, koji je prije četiri godine radio u Kini. “Kina je još uvijek fenomenalno mjesto gospodarskog rasta”, ustvrdio je.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici među neovisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, normalizirali su proizvodnju koja je na vrhuncu pandemije 2020. rekordno smanjena.

Uoči sljedećeg sastanka OPEC+ koji je zakazan 5. rujna, Al Ghais je rekao da je preuranjeno reći što će grupa odlučiti, iako je pozitivan u procjenama izgleda za sljedeću godinu.

“Želim biti vrlo jasan u vezi s tim – mogli bismo smanjiti proizvodnju ako bude potrebno, a mogli bismo je i povećati. Sve ovisi o tome kako će se stvari razvijati. No još smo uvijek optimistični, kao što sam već rekao.”

“Usporavanje rasta potražnje očekujemo u 2023. godini, ali ne bi trebalo biti gore od onoga što smo već zabilježili u povijesti”, rekao je Al Ghais.

“Relativno sam optimističan (u vezi izgleda za 2023.), mislim da se svijet jako dobro nosi s pritiskom inflacije na gospodarstvo”, dodao je.

Naglašava i da su za visoke cijene odgovorni političari, zakonodavci i nedovoljna ulaganja u naftni i plinski sektor, a ne OPEC.

Nedostatna ulaganja u sektor nafte i plina nakon pada cijena koji je prouzročio covid 19 značajno su smanjila rezervne proizvodne kapacitete OPEC-a i ograničila sposobnost grupe da brzo odgovori na nove potencijalne poremećaje u opskrbi.

Ulaganje u naftu i plin poraslo je 10 posto u odnosu na prošlu godinu, ali je i dalje znatno ispod razina iz 2019. godine, objavila je prošlog mjeseca Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Čelnik OPEC-a istaknuo je i nedostatna ulaganja u sektor prerade nafte, dodavši da su članice OPEC-a povećale rafinerijske kapacitete kako bi nadoknadile pad u Europi i Sjedinjenim Državama.

“Ne kažemo da će svijet vječno živjeti na fosilnim gorivima … ali kada kažete da nećete ulagati u fosilna goriva … morate praktički preko noći prijeći s točke A na točku B”, rekao je Al Ghais.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Špekulanti. Mešetarenje. Ništa drugo.

New Report

Close