Samo je jedna poruka Elona Muska uzrokovala najveći dnevni pad Bitcoina u posljednjih mjesec dana

Autor: Tomislav Pili , 23. veljača 2021. u 11:18
FOTO: Reuters

Valja istaknuti kako je tom izjavom Musk ustvari “pilio granu na kojoj sjedi”. Naime, s obzirom da je Tesla sada izložen bitcoinu, promjena vrijednosti odražava se i na cijenu njegove dionice.

Vrijednost bitcoina pala je danas ispod 50.000 dolara nakon što je jedna poruka Elona Muska putem Twittera rezultirala nervozom ulagača zbog visokih vrednovanja te kriptovalute. No, dio razloga za pad cijene skriva se i u unovčavanju dobiti na koju se odlučili veliki investitori, piše Reuters.

Prema podacima CoinMarketCapa, oko 10.30 sati bitcoinom se trgovalo po 47.755 dolara što je 14,5 posto niža cijena nego dan ranije. To je najveći dnevni pad vrijednosti bitcoina u posljednjih mjesec dana, a u odnosu na rekordnu cijenu dosegnutu u nedjelju, najpopularnija kriptovaluta bilježi gubitak od gotovo 20 posto. Međutim, od početka godine i dalje je u plusu od nekih 75 posto.

Klizanje cijene već drugi uzastopni dan neki pripisuju izjavi Elona Muska, prvog čovjeka američkog proizvođača električnih vozila Tesla, koji je preko svog omiljenog medija Twittera poručio kako mu se cijena bitcoina i još jedne kriptovalute, ethera, “čini visokom”. Musk je to kazao samo dva tjedna nakon što je Tesla kupio bitcoine za 1,5 milijardi dolara, što je bio dodatni okidač za uspon vrijednosti. Podsjetimo, bitcoin je u posljednjih godinu dana poskupio više od 400 posto.

FOTO: Reuters

Valja istaknuti kako je tom izjavom Musk ustvari “pilio granu na kojoj sjedi”. Naime, s obzirom da je Tesla sada izložen bitcoinu, promjena vrijednosti odražava se i na cijenu njegove dionice. Teslina burzovna vrijednost zbog toga je u ponedjeljak potonula 8,6 posto. To se odrazilo i na Muskovu imovinu koja je preko noći postala manja za 15 milijardi dolara, pa od utorka Musk više nije najbogatiji čovjek svijeta. Smijenio ga je osnivač Amazona Jeff Bezos koji, prema Bloombergovom indeksu milijardera, posjeduje 186,3 milijarde dolara dok Musk raspolaže sa 183,4 milijarde dolara.

Analitičari tržišta kriptovaluta ističu kako je cijena bitcoina rasla praktički bez oscilacija od početka mjeseca, a dijelom i od početka godine. Stoga je trenutna prodaja savršeno normalna, ističe za Reuters James Quinn, direktor hongkonške platforme za digitalnu imovinu Q9 Capital. Michael McCarthy, glavni analitičar brokerske kuće CMC Markets iz Sydneyja kaže kako je nakon 50.000 dolara, sljedeća razina potpore za bitcoin na 40.000 dolara. “Ako ćemo vidjeti proboj ispod 50.000 dolara, rasprodaja bi mogla ubrzati”, smatra McCarthy.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Glupost,nije poruka Elona Muska bila uzrok pada,nego je Btc cijena,bila prenapuhana,praktički je rasla bez veće korekcije.Drugi dio korekcije očekujem uskoro,ovog weekenda.

ma nije on nista pilio. lik. manipulira trzistem da kupi jos jeftino bitcoina.

ajde vi meni javite kad napravite ovo kako treba a do tada bog

wall street ili las vegas, isti .. samo drugo pakovanje

New Report

Close