1. lipanj im je Dan D: Slijedi li financijski kaos?

Autor: Ana Blašković , 25. svibanj 2023. u 13:57
Bijela kuća i Republikanci ne postižu dogovor podizanju limita saveznog duga/Reuters

Neisplata saveznih obveza pogodila bi liječničke ordinacije, umirovljenike i radna mjesta.

Što bi se moglo dogoditi ako politički obračun u Washingtonu oko gornje granice duga onemogući Bijelu kuću u isplati proračunskih obveza kojima se financira četvrtina gospodarstva?

Amerikanci bi ubrzo mogli primijetiti udar na svoje račune s mirovinskom štednjom zbog pada dioničkih tržišta, a ubrzo bi mogle biti pogođene liječničke ordinacije, umirovljenici i radna mjesta diljem zemlje, piše Reuters.

Ne uspiju li Kongres i Bijela kuća dogovoriti ukidanje zakonskog ograničenja saveznog duga od 31,4 trilijuna dolara, Ministarstvo financija moglo bi zaustaviti isplate svojih obveza već od 1. lipnja, rekla je ministrica financija Janet Yellen.

U tom bi trenutku Washington bio pod velikim pritiskom da nastavi isplaćivati ​​američke obveznice koje podupiru globalni financijski sustav. To bi izazvalo kolaps Wall Streeta povijesnih razmjera. “To bi bila prava kataklizma”, rekao je Reutersu Mark Zandi, ekonomist iz Moody’s Analyticsa.

Čak i kad bi Ministarstvo financija platilo imateljima obveznica na vrijeme, kao što većina promatrača očekuje da će svakako pokušati, nesloga koja stoji iza krize posijala bi nepovjerenje u ekonomske izglede SAD-a te bi većina svega što posjeduju Amerikanci, od njihovih domova do mirovinskih portfelja, izgubila na vrijednosti.

“Cijene dionica bi pale, vrijednosti komercijalnih nekretnina, cijene kuća. Sve bi palo”, kaže Zandi. Uslijedio bi rast kamatnih stopa što bi otežalo kupnju kuće ili automobila ili posuđivanje novca za pokretanje posla. Za nekoliko dana, financijski kaos bio bi glavna sila koja bi gospodarstvo odvela u recesiju, rekao je Zandi.

Masovna otpuštanja koja inače dolaze s recesijom mogla bi uslijediti u tjednima nakon neispunjavanja obveza, pri čemu bi stotine milijardi dolara federalne potrošnje mogle biti uskraćene gospodarstvu.

Liječničke ordinacije, bolnice i osiguravajuća društva mogli bi biti među prvima na udaru. 1. lipnja kada dospijevaju isplate od oko 47 milijardi dolara putem Medicarea, programa javnog zdravstvenog osiguranja za starije Amerikance, ocjenjuje think tank Bipartisan Policy Center.

Suspenzija plaćanja također bi mogla uslijediti ​​vladinim dobavljačima, uključujući milijardu dolara obrambenoj industriji koji dospijevaju 2. lipnja.

Ljudi bi jedno oko držali na svojim bankovnim računima zbog propuštenih depozita, a drugo na Wall Streetu, gdje bi zabrinutost oko kreditne sposobnosti zemlje mogla uništiti vrijednost ušteđevine.

Komentirajte prvi

New Report

Close