“Sa 70 milijuna eura naš će fond u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji stvoriti još nekoliko ‘novih Atlantica’”

Autor: Tomislav Pili , 20. siječanj 2021. u 07:17
Luka Orešković, partner u društvu za upravljanje investicijskim fondovima Prosperus Invest/LUKA STANZL/PIXSELL

Na malim tržištima regije najbolja formula konsolidacija je tržišnih niša koja će stvoriti nove regionalne šampione.

Prikupljanjem kapitala od institucionalnih ulagača među kojima je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Europski investicijski fond te mirovinski i investicijski fondovi, s radom je prošlog mjeseca započeo fond rizičnog kapitala Prosperus Growth kojim upravlja Prosperus Invest.

O ciljevima fonda za Poslovni dnevnik govori Luka Orešković, partner u tom društvu i ekonomist školovan na prestižnom američkom Harvardu.

Orešković je od 2016. predsjednik Nadzornog te Savjetodavnog odbora M+ Grupe zadužen za strateški razvoj.

Kao kolumnist je redovito pisao za Financial Times, Moscow Times i Huffington Post, a njegove članke i  komentare objavljuju vodeći međunarodni mediji, kao što su The Economist, Wall Street Journal, Guardian, Forbes, CNBC i Reuters.

Prosperus Growth prikupio je 51 milijun eura kapitala, a u tijeku je planirano povećanje do maksimalnih 70 milijuna eura. Tko je sve uložio u fond?

U fond je uložio niz uglednih institucionalnih ulagača, oko pola kapitala fonda su investirali HBOR i European Investment Fund.

Ponosni smo što su Prosperus  Growth Fond III ponovno podržali hrvatski mirovinski i investicijski fondovi, prepoznavši nas kao kvalitetnog partnera nakon uspješnih ulaganja u Prosperus fondove I i II.

Kakvu dinamiku ulaganja planirate, odnosno u koliko će kompanija Prosperus Growth godišnje uložiti?

Cilj je sedam do devet kompanija, ovisno o finalnoj veličini Fonda III. Uobičajeno razdoblje ulaganja je pet godina, ali se nadamo da će Fond III potpuno investirati i brže.

50

posto kapitala fonda uložili su Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Europski investicijski fond

U 2021. naš je potpuni fokus na pronalasku malih i srednjih kompanija koje trebaju kapital i podršku da ostvare slijedeću fazu rasta sa investicijama između 5 i 10 milijuna eura. U Hrvatsku će biti uloženo 75 posto sredstava, a 25 posto u Sloveniju, BiH i Srbiju.

Najveći potencijal za ulaganja vidite u turizmu, obnovljivoj energiji, farmaceutskoj industriji, zdravstvu, robi široke potrošnje i upravljanju poslovnim procesima. Kakve konkretno tvrtke tražite za ulaganja: jesu li to kompanije iz SME segmenta, startupi, tvrtke u financijskim poteškoćama?

Prosperus Fond III ulaže u male i srednje kompanije, koje su profitabilne – načelno nisu startupi – i pozitivne – ne trebaju značajna restrukturiranja.

Trebamo odabrati najbolje kandidate perspektivnih sektora – istaknuo bih još i niše IT sektora, proizvodnje i logistike – i od svakog stvoriti vodećeg igrača tog sektora u svakoj zemlji regije, kroz daljnje akvizicije konkurenata i konsolidaciju tržišta.

Smatram da je na našim malim fragmentiranim tržištima najbolja formula za dugoročnu vrijednost konsolidacija tržišnih niša koja će stvoriti nove regionalne šampione. To je formula kojom su stvorene najvrednije grupe regije, Adris, Atlantic, United Grupa, Orbico, Tokić, Helios i naša M+ Grupa, koja je dobar primjer da se konsolidacija cijele regije i rast prihoda od pet do deset puta – M+ je u četiri godine sa prihodima narastao više od 20 puta – može napraviti u roku pet godina držanja investicije.

Koliki godišnji rast očekujete od kompanija u koje ćete uložiti i na koji ćete način omogućiti njihov poslovni razvoj?

Ako investiramo sa ciljem povrata od 15 posto, lako se može dogoditi da završimo sa 5 posto povrata što je za PE fond ispod očekivanja. Ne želimo investirati po principu poslovnog plana u kojeg se ugradi povrat od, recimo 13 posto, za naš fond.

Mi želimo investirati u timove koji poznaju svoje sektore i žele postati pobjednici svojih niša, ne računaju povrat u postotcima nego rast u višekratnicima. Prosperus tim se već dokazao u radu s menadžmentom na konsolidaciji poslovanja te, iz nje, pokretanju regionalne ekspanzije. Naša metoda je kupiti, integrirati, ponoviti – to je proces u kojem imamo veliko znanje i donosimo značajnu dodanu vrijednost. Naš preferirani pristup nije potpuno vlasništvo, nego partnerstvo, s menadžmentom i suvlasnicima.

Namjeravate li neke kompanije uvrstiti na domaću burzu i na taj način izaći iz ulaganja?

Uvrštenje na tržišta kapitala svakako je mogući način budućeg izlaska iz ulaganja Prosperus Growtha.

Vjerujem u dugoročnu stratešku važnost razvoja Zagrebačke burze – u vrijeme dok sam vodio Nadzorni odbor M+ Grupe ta je kompanija uspješno uvrštena na ZSE i nastavila s rekordnim rastom. Jedna od naših ponajboljih investicija, Dalmacija Hoteli, je konsolidacija uvrštenih HTP-a Korčula i HTP-a Orebić. Skloni smo uvrštenju naših investicija, u trenutku izlaza, na pola puta kao način dodatnog ubrzavanja rasta ili pak u trenutku naše inicijalne investicije.

Lani je fond za gospodarsku suradnju Prosperus FGS uspješno izašao iz ulaganja u turističkim tvrtkama HTP Korčula i HTP Orebić. Kako ste zadovoljni ostalim ulaganjima u tvrtke Vodoskok, Adriatic Kampovi i Energija Gradec?

Prosperus je krajem prošle godine Fortenovi prodao svoj udjel u A.N.P. energiji (Energija Gradec) kao i Adriatik Kampove strateškom kupcu, uz zadovoljavajući pozitivan prinos. U fondu I preostale su dvije investicije, uključujući HPB koji je uvršten na burzu što može olakšati izlaz iz investicije. U fondu II naš KHA Četiri, koji raspolaže s većinskim paketom dionica Hotela Plat, otkupio je od Fortenove 25 posto udjela te smo sada indirektno većinski vlasnici. Tu postoji niz strateških investitora zainteresiranih za preuzimanje tog turističkog kompleksa na jugu Hrvatske. Očekujemo još jedan u nizu uspješnih izlaza za Prosperusove investicije

Komentari (2)
Pogledajte sve

Vidi članak pod sličnom temom Atlantic grupa i Farmacia.

Jedino sto moze Prosperus je izvarati ulagace

New Report

Close