Rujanska inflacija u SAD-u probila očekivanja, na potezu Federalne rezerve

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2023. u 22:00
Među ulagačima je prisutan nedostatak konsenzusa o vjerojatnom putu monetarne politike do kraja godine/Reuters

Umjesto pada, indeks potrošačkih cijena prošlog mjeseca dosegnuo 3,7 posto.

Rujanska inflacija u SAD-u premašila je prognoze ekonomista povećavajući izglede da će Federalne rezerve povećati referentne kamatne stope, posebnice nakon nedavnih snažnih podataka s tamošnjeg tržišta rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je 3,7 posto na godišnjoj razini, objavio je Zavod za statistiku rada, što je nastavak tempa rasta razine cijene iz kolovoza dok su stručnjaci očekivali blagi pad inflacije.

Na mjesečnoj razini inflacija je usporila s 0,6 posto na 0,4 posto, dijelom zahvaljujući manjem pritisku cijena energenata. Međutim, temeljna inflacija, koja isključuje nestabilne cijene energije i hrane, ostala je stabilna na 0,3 posto u prošlom mjesecu, prenosi Financial Times. Na godišnjoj razini temeljna inflacija usporila je s 4,3 posto na 4,1 posto.

4,1

posto iznosi temeljna inflacija u rujnu na godišnjoj razini

Nedostatak konsenzusa
Pred ulagačima, kao i kreatorima politike sada slijede analize podataka s terena budući da je očit nedostatak konsenzusa analizirat će podatke s obzirom na nedostatak konsenzusa o vjerojatnom putu monetarne politike do kraja ove godine.

Mnogi ulagači bili su voljni zažmiriti na nedavni porast ukupne stope inflacije koji je bio potaknut cijenama energije na globalnoj razini. S druge strane, podaci o zapošljavanju koji su prošli tjedan nadmašili očekivanja ponovno su raspirili zabrinutost da bi porast razine cijena mogla nadmašiti ciljanu razinu od dva posto Federalnih rezervi.

Podaci s tržišta rada pogurali prinose na američki državni dug na najviše razine u 16 godina, premašujući razinu od pet posto, i zbog čega su ulagači skloniji kladiti se da će Federalne rezerve ponovno povećati svoju referentnu kamatnu stopu prije kraja ove godine.

Prinosi na obvezničkim tržištima posljednjih dana su se smanjili, a vjerojatnost ponovnog povećanja stope ove godine, kao što impliciraju terminska tržišta, pala je na oko 30 posto. Nekoliko dužnosnika Feda sugeriralo je da bi viši prinosi na državne obveznice mogli pomoći u pooštravanju financijskih uvjeta pa u tom slučaju središnja banka ne bi morala ponovno podizati referentnu kamatnu stopu.

Izgledi 50 naprama 50 posto

Trgovci su povećali oklade da će Fed još jednom povećati kamatne stope prije kraja godine, no izgledi ostaju oko 50 naprama 50 posto.

Oklade na još jedan skok
Izvedenice na američke dionice zaokrenuli su u negativni teritorij, a prinosi na državne obveznice porasli su nakon objave podataka o rujanskoj inflaciji. Prinos na dvogodišnje trezorske zapise, koji se kreće usporedo s očekivanjima kamatnih stopa, porastao je za 0,07 postotnih bodova na 5,08 posto.

Trgovci su skromno povećali oklade da će Fed još jednom povećati kamatne stope prije kraja godine, iako izgledi ostaju oko 50 naprama 50 posto. Referentna stopa Feda porasla je s gotovo nule u ožujku 2022. godine na raspon od 5,25-5,5 posto.

Na posljednjem sastanku Feda o monetarnoj politici u rujnu, dužnosnici su signalizirali mogućnost još jednog povećanja kamatnih stopa prije kraja godine nakon čega bi uslijedilo sporo smanjenje stopa u naredne dvije godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close