Najveći poslijeratni korporativni skandal u Njemačkoj: Revizorska kuća EY još 2016. znala za prijevaru u Wirecardu

Autor: Tomislav Pili , 01. listopad 2020. u 13:35
Izvješće revizora pronašlo je nepravilnosti u 340 milijuna eura vrijednom preuzimanju tri indijska platna servisa zaključenom početkom 2016. godine REUTERS

Revizor EY-a smatrao je da vodeći menadžeri Wirecarda izravno i neizravno drže udjele u EMIF 1A, što predstavlja sukob interesa.

Revizorska kuća EY još je 2016. znala za nepravilnosti koje čine vodeći ljudi njemačkog platnog servisa Wirecard koji je ljetos propao nakon što je iz bilance nestalo dvije milijarde eura.

Kako piše Financial Times, to će saznanje pojačati pritisak na EY da otkrije svoju ulogu u najvećem poslijeratnom korporativnom skandalu u Njemačkoj. Prema medijskim navodima, prije četiri godine jedan od računovodstvenih stručnjaka EY-a koji je bio angažiran na reviziji financijskih izvješća Wirecarda identificirao je sumnjive aktivnosti u tom platnom servisu. Nalaz EY-a fokusirao se na jedno od četiri područja koja su bila dio izvanredne KPMG-ove revizije krajem prošle godine. Radi se o seriji preuzimanja tvrtki u Indiji koje je Wirecard zaključio početkom 2016. godine. Wirecard je za tri tamošnja platna servisa platio 340 milijuna eura tvrtki Emerging Market Investment Fund 1A (EMIF 1A) s Mauricijusa.

Revizor EY-a smatrao je da vodeći menadžeri Wirecarda izravno i neizravno drže udjele u EMIF 1A, što predstavlja sukob interesa. Revizor je također optužio Wirecard da je umjetno povećao operativnu dobit indijskih tvrtki kako bi uvećao cijenu preuzimanja. Zaposlenik EY-a izvijestio je o tome sjedište njemačke podružnice EY-a u Stuttgartu. EY je tada navodno pokrenuo dodatne provjere, ali su one prekinute na zahtjev Jana Marsaleka, drugog po važnosti direktora u Wirecardovoj hijerarhiji koji je trenutno bjegunac s Interpolove tjeralice. EY je trenutno pod istragom njemačke agencije za nadzor računovodstvenih kompanija Apas, a suočen je i s tužbama Wirecardovih dioničara koji su stečajem kompanije u lipnju izgubili milijarde eura. Prošloga je mjeseca globalni predsjednik EY-a Carmine Di Sibio uputio klijentima pismo u kojem je izrazio žaljenje što prijevara nije ranije otkrivena.

Komentirajte prvi

New Report

Close