Rast inflacije: Prijevoz skuplji 6,2% u odnosu na lanjski kolovoz, a stanovanje, voda, gorivo 3,4%

Autor: VLM , 18. rujan 2018. u 11:50
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju da će u nastavku godine cijene energije ostati glavni generator rasta potrošačkih cijena.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj u kolovozu su porasle 2,1% na godišnjoj razini, dok u odnosu na srpanj stagniraju, najnoviji su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Na godišnjoj su razini najviše pale cijene odjeće i obuće, i to za 1,6%, čemu su u kolovozu najviše “kumovala” sezonska sniženja. Cijene komunikacija na godišnjoj su razini pale neznatnih 0,1%, a cijene obrazovanja ostale na istim razinama kao i prošle godine u kolovozu.

– No taj je blagi pad niveliran rastom cijena stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva od 3,4% te godišnjim rastom cijena prijevoza od 6,2% – ističu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Cijene hrane i bezalkoholnih pića, koje u strukturi potrošačkih cijena imaju udio od 28%, u kolovozu su bile 1,1% više nego u istom lanjskom mjesecu. U strukturi cijena hrane i bezalkoholnih pića najviše su rasle cijene ulja i masti, 4,2%, te kruha i žitarica, 2,5%, dok za zdravlje izdvajamo 1,8% više.

Cijene u restoranima i hotelima rasle su 2,4%, za rekreaciju i kulturu u prosjeku izdvajamo 1% više na godišnjoj razini, a za pokućstvo, opremu za kuću i redovito održavanje kućanstva 0,9%. Alkoholna pića i duhan u odnosu na lanjski kolovoz skuplji su pak 2,9%. Ipak, inflacija mjerena potrošačkim cijenama u kolovozu je bila nešto niža nego u lipnju kada su cijene rasle 2,4%, najviše od travnja 2013.

– U državama istočne i središnje Europe trendovi su vrlo slični te se posljednjih mjeseci stopa inflacije kreće između 1% i 4%, pri čemu se ističe jedino Rumunjska koja bilježi najvišu stopu inflacije od svih zemalja EU10 – tvrde u HGK.

Analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) očekuju da će u nastavku godine cijene energije ostati glavni generator rasta potrošačkih cijena.

– Uz više cijene električne energije, pojačani inflatorni pritisci dolazit će i od viših cijena sirove nafte, koje se uobičajeno prvo prelijevaju na potrošačku košaricu kroz komponentu transporta – kazali su u RBA.

Komentirajte prvi

New Report

Close