Prvi investicijski fond koji brine o održivom razvoju počeo prikupljati novac

Autor: Tomislav Pili , 07. rujan 2020. u 22:00
Fotot: pixabay

Fond Raiffeisen Sustainable Mix prilikom ulaganja će, uz financijske aspekte, 
uzimati u obzir i zaštitu okoliša, utjecaj na društvo i socijalne aspekte te korporativno upravljanje.

Domaća fondovska industrija sve se više okreće klijentima kojima je bitan održivi razvoj. Nakon što je Intercapital Asset Management prvi u Hrvatskoj potpisao deklaraciju o društveno odgovornom investiranju, jučer je krenula početna ponuda fonda Raiffeisen Sustainable Mix – prvog fonda u Hrvatskoj baziranog na konceptu održivog razvoja. Od 7. rujna do 6. listopada trajat će početna ponuda ovog fonda, ujedno i prvog u Hrvatskoj koji se temelji na konceptu održivog razvoja.

To znači da se prilikom ulaganja, uz financijske aspekte, uzimaju u obzir tri najvažnija kriterija – zaštita okoliša, utjecaj na društvo i socijalni aspekti te korporativno upravljanje. „Ulaganje u svrhu održivosti izraz je odgovornosti koju smo kao dio fondovske industrije preuzeli na sebe upravo pokretanjem prvog fonda u Hrvatskoj koji se temelji na poštivanju ekoloških, socijalnih i upravljačkih kriterija prilikom odabira investicija. Briga za okoliš, održiva energija i rodna ravnopravnost teme su od izuzetne važnosti te će se kroz fond ulagati u one kompanije i države koji principe održivog razvoja drže od prioritetnog značaja“, poručila je Vesna Tomljenović Čičak, predsjednica Uprave Raiffeisen Investa. „Upravo pokretanjem ovog fonda građanima i kompanijama u Hrvatskoj pružena je prilika da ulažu u ostvarivanje održive budućnosti“, dodala je Tomljenović Čičak. Riječ je o mješovitom otvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom pod upravljanjem Raiffeisen Investa te osim mogućeg financijskog povrata, postoji i ekološki i socijalni povrat. Fond će ulagati samo u kompanije koje ispunjavaju stroge kriterije održivosti. U Raiffeisen Investu napominju da su održiva ulaganja također izložena fluktuacijama na tržištima kapitala i mogući su i gubici vrijednosti.

65 eura

odnosno 500 kuna iznosi minimalan ulog u investicijski fond 
Raiffeisen Sustainable Mix

Početna vrijednost udjela prilikom početne ponude iznosi 100 eura te će fond započeti s radom po uspješnom okončanju početne ponude udjela. Fond je denominiran u eurima, a uplate su moguće u eurima i kunama. Minimalan ulog iznosi 65 eura, odnosno 500 kuna. Zahtjeve za izdavanje udjela u fondu moguće je podnijeti u svim RBA poslovnicama, ističu iz Raiffeisen Investa.

Komentirajte prvi

New Report

Close